Gólvadász-sorozatunkban a HE-DO B.Braun Gyöngyös férfi kézilabdacsapat elmúlt bajnoki összecsapásának legeredményesebb játékosával beszélgetünk. Rendhagyó módon a legtöbb gólt szerző játékos helyett Tóth Mihály kapust kérdeztük: ha egy gólos dabasi vezetésnél nem „vadássza le” 40 másodperccel a meccs vége előtt Marinko Kekezovity hetesét, a Gyöngyös bizonyosan nem tudott volna elcsenni egy pontot vendéglátójától.

– A Szegednél korábban csapattársam volt Marinko Kekezovity, aki az edzések után rengeteg hetest lőtt nekem. A mai meccs végeredményének tudtában lehet, hogy ezt most egy kicsit bánja. Hetest csak elrontani lehet, de azért hárításának esélyét nagyban növeli, ha a kapus videófelvételeken kielemzi a dobók stílusát. Én is videóztam, de a szegedi időszaknak hála személyes tapasztalatom is volt Marinko technikájával kapcsolatban – mondta Tóth Mihály.

A HE-DO B.Braun Gyöngyös kapusa a csapat első idegenbeli meccsén egy gólos dabasi vezetésnél 40 másodperccel a mérkőzés vége előtt nézett farkasszemet az ellenfél hetest dobni készülő balszélsőjével.

– Nagy volt a nyomás mindkettőnkön. Aki ilyenkor könnyebben veszi a helyzetet, az jön ki belőle sikeresen. Marinko az előző hetesét a lábam alatt durrantotta be a kapuba. Tudtam, hogy a második büntetője is spéci lövés lesz, valahol számítottam a „vissza felsőre”, felemeltem mindkét kezemet és sikerült belekapnom. A győzelemért jöttünk, de ilyen kiélezett meccsen az idegenbeli egy pontnak is örülni kell. A védésem után persze Mitar Markeznek még be kellett lőnie a nekünk megítélt hétméterest, ami szintén nem volt könnyű feladat a nagy napot kifogó dabasi kapussal szemben – magyarázta Tóth Mihály.

A kapus a mérkőzés után nem utazott vissza a csapattal Gyöngyösre. Kocsiba szállt és meg sem állt szülővárosáig, a szlovákiai Érsekújvárig. – Az autómat utánam hozták Dabasra, mert a meccsre mindenkinek a csapatbusszal kell érkezni. Ha egy játékos autóval jönne, és például műszaki hiba miatt elromlana a járgány, nem érne oda kezdésre – mesélte.

A dabasihoz hasonló magas hőfokú meccs után Tóth Mihály általában hajnalig nem tud aludni, a meccs képkockái újra és újra lejátszódnak benne. – A vasárnapom pecázással telt. A Vág folyón szoktam horgászni, ahol szerencsére minden hal előfordul. Mindig a vízállástól függ, hogy mire megyek. Most süllő, csuka, nagyobb ragadozó hal volt a célpont. Amit kifogok, azt viszem haza, és a családi asztalra kerül. Hétfőn lenyírtam a füvet, ami hét eleji átmozgató edzésnek teljesen megfelelt. Apukám kézilabdakapus volt Érsekújváron, így otthon természetesen rengeteg szó esik a sportól. Kezdetben több tanácsot adott nekem, de rájött, hogy nem mindig fogadom meg azt. Manapság csak egy-két apró, de nagyon hasznos megjegyzést tesz a játékommal kapcsolatban – mondta Tóth Mihály.

A férfi kézilabdabajnokság tabelláján negyedik HE-DO B.Braun Gyöngyös keddtől már gőzerővel készül következő bajnoki meccsére, amit szeptember 16-án vív hazai környezetben a két győzelemmel startoló Ceglédi KKSE ellen. Tóth Mihály szerint hazai pályán kizárólag a győzelem elfogadható a gyöngyösiektől.

2018. szeptember 10.