Óriási sikert ért el egy abasári fiatal a szakmák 2018-as Európa-bajnokságán, melyet a napokban rendeztek Budapesten. Zaja Dániel hegesztőként 15 ország szakemberével mérte össze tudását, s a háromnapos megmérettetést követően ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Nemcsak Magyarországnak, hanem Heves megyének is dicsőséget szerzett sikerével.

–        Európa legjobb fiatal szakmunkásaival kellett összemérned a tudásod. Mennyit készültél a versenyre?

–        Az Európa-bajnokságon való részvételemet tíz hónapos felkészülési idő előzte meg. Benus Ferenc segítségével és szakmai irányítása mellett a munkahelyemen, a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft-nél készültem. A versenybizottság által kiadott tesztprojekten munkálkodtam, ez segítette a felkészülésemet.

–        Milyen célokkal vágtál neki a megmérettetésnek?

–        Számomra már az hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a szakmák 2018-as Európa-bajnokságán én képviselhetem Magyarországot a hegesztő szakmában. A felkészülési idő alatt végig az lebegett a szemem előtt, hogy a verseny végén dobogóra állhassak. Az, hogy milyen érmet akasztanak a nyakamba, tulajdonképpen mindegy volt, hiszen aki idáig eljut, már mindenképpen győztes.

–        Hogyan zajlott a verseny?

–        A háromnapos rendezvényen gyakorlati megmérettetés várt ránk. Ezen idő alatt összesen 18 órát versenyeztünk, s feszített munkatempóban dolgoztunk, hiszen óránként csak kétperces szüneteket tarthattunk. Egy-egy boxban kizárólag mi és a munkaeszközeink lehettek, nem kommunikálhattunk a saját szakértőnkkel, és nem tarthattuk a kapcsolatot a külvilággal.

–        Milyen érzések kavarogtak benned, amikor felléptél a dobogóra?

–        Nincsenek rá szavak! Öröm és boldogság járt át, s hatalmas büszkeség és megtiszteltetés volt, hogy a magasba emelhettem nemzetünk zászlaját. Az biztos, hogy életem egyik legnagyobb élménye marad.

–        Mekkora elismerést vívott ki a részvételed és az eredményed a szakmán belül?

–        Szakmailag hatalmas előrelépés ez számomra, de amellett, hogy rengeteg tapasztalattal és tudással gyarapodtam, lelkileg is megerősödtem. Ma már tudom, hogy a nehéz, embert próbáló helyzetekben is megállom a helyem. Bátorságot és hitet merítettem a versenyből, s megtapasztaltam, hogy képes vagyok elérni a céljaimat.

–        Mit szólt az eredményhez a családod?

–        Természetesen nagyon örültek és meghatódtak. Mióta az eszemet tudom, mindenben támogatnak, s olykor talán helyettem is bíztak abban, hogy sikerül felküzdeni magam a dobogóra. De nemcsak nekik tartozom köszönettel, hanem a mestereimnek is. Tanulmányaimat a gyöngyösi József Attila Szakközépiskolában végeztem, s mindig hálás szívvel gondolok egykori osztályfőnökömre és szakmai tanáromra, Szalai Attilára, aki türelemmel egyengette utamat. Köszönettel tartozom még a főnökömnek, Benus Ferencnek és fiának, Ifj. Benus Ferencnek is, aki egyébként a szakértőm volt a versenyen.

–        Mennyire népszerű ma a hegesztő szakma?

–        Mivel a munkahelyem egy oktatóközpont is egyben, így nagyon sok fiatallal találkozom. Sajnos akadnak, akik csak a jó fizetés reményében érdeklődnek a szakma iránt, de hamar megtapasztalják, hogy hegesztőnek lenni nem fenékig tejfel. Nagyon komoly fizikai és szellemi felkészültséget igényel, s minden pillanatban komoly koncentrációra van szükség. Szóval, ez nem egy könnyed szakma, így sokan már az elején feladják.

–        Te miért választottad ezt a pályát?

–        Alig múltam hét éves, amikor már a saját műhelyemben barkácsoltam.  Lenyűgözött az építés és az alkotás szépsége. Azt hiszem, nem túlzás, ha azt mondom, hogy szerelmese lettem az acélnak, s innentől nem volt kérdés, hogy milyen szakmában szeretnék elhelyezkedni.

–        Mi a tapasztalatod, mennyire könnyű vagy épp nehéz manapság szakemberként munkát találni?

–        Tisztesség, becsületesség, alázat. Ha ezen értékek mentén végzi valaki a munkáját, véleményem szerint itt, Gyöngyös környékén is könnyű elhelyezkedni. Manapság mindenki diplomás ember szeretne lenni, pedig egy jó szakember aranyat ér, s én úgy látom, meg is becsülik a munkaadók. Szóval legyen szó bármilyen szakmáról, ha elhivatott vagy, keményen és szívvel-lélekkel dolgozol, akkor biztos, hogy megállod a helyed.

–        Ha munka, akkor Magyarország vagy külföld?

–        Kevés tapasztalattal rendelkezem, de a saját környezetemben úgy látom, hogy ma, Magyarországon, becsületes munkából tisztességesen meg lehet élni. Én biztosan maradok itthon.

 

Zaja Dániel eredményei:

–        WorldSkills, Abu Dhabi, 2017: kiválósági érem

–        Szakma Sztár Fesztivál, Budapest, 2018: 1. hely

–        Szakmák Európa-bajnoksága, Budapest, 2018: bronzérem

 

2018. október 2.

Szerző: KékesOnline, Korepta Lilla

Fotó: beküldött