obe

A zöldség nem ellenség a tányéron, hanem barát – ez a Stiller Tamás által megálmodott és életre hívott Ovikert Program egyik legfőbb üzenete. A kezdeményezés öt évvel ezelőtt indult, azóta több mint 20 Heves megyei óvoda csatlakozott a programhoz. Ebben az évben május 19-ig várják a jelentkezéseket.

Stiller Tamás, az Ovikert Programnak köszönhetően, 2013-ban elnyerte Az év embere díjat Heves megyében, kezdeményezése pedig idén bekerült a Heves Megyei Értéktárba is. Mint mondja, az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért 2012 májusában úgy döntött barátaival, hogy feléleszti a háztáji gazdálkodást, s óvodás gyermekeket tanít zöldséget, gyümölcsöt termeszteni. „Fontos, hogy már kisgyermekkorban elültessük az egészségtudatosságot, hiszen ez nagyban meghatározhatja gyermekeink későbbi gondolkodásmódját, életét. Az ötletet saját megfigyeléseim és tapasztalataim adták. Manapság sajnos egyre kevesebb gyermeknek adatik meg az, hogy a család kertjében termett zöldségeket fogyaszthassa. A legtöbben csak azt látják, hogy az élelmiszer a bevásárlókosarában „terem”. Sokszor fogyasztunk olyan zöldségeket, gyümölcsöket, melyek akár több ezer kilométerről érkeznek, pedig egy kis odafigyeléssel olyan ételt is tehetnénk családunk asztalára, amelynek tudjuk az eredetét, finom, és nem utolsó sorban még egészséges is.”

A programhoz az elmúlt években, csak Heves megyében 20 óvoda csatlakozott. A mátraballai, a mátraszentimrei, a kápolnai, vagy épp a gyöngyöspatai óvoda udvarán is apró, szorgos kezek gondozták a palántákat, majd jóízűen fogyasztották a saját termést. S tulajdonképpen ez a kezdeményezés egyik legfőbb célja, hogy a gyermekek tudják, valójában honnan származik a zöldség, megismerjék a helyes és egészséges táplálkozás alapjait, mindezt játékos formában, egy élményekkel teli program keretében. Az apróságok nemcsak az ültetésbe kapcsolódnak be, de rajzokat is készítenek, s ezekkel jelölik, hogy hol milyen növény bújik meg. A ovisokkal közös munka során általában paradicsom, uborka, bazsalikom, paprika, padlizsán és tök kerül a földbe, majd az óvodások asztalára.

Stiller Tamás azt meséli, az elmúlt években azt tapasztalta, ha a gyermekek saját maguk termelik meg a zöldségeket, akkor kialakul egy olyan kötődés is, amelynek köszönhetően sokkal nagyobb kedvvel fogyasztják az egészséges finomságokat, akár a tökfőzeléket is.

Az ötletgazda nemcsak az óvodákban, hanem otthonában, édesapaként is arra törekszik, hogy egészséges, friss, saját zöldség kerüljön a családi asztalra. Mint mondja, másfél éves kislánya, Szofi ugyan a munkálatokba még nem tud bekapcsolódni, de már ő is előszeretettel csipegeti és illatozza a kertben termelt fűszernövényeket.

A Ovikert kezdeményezéshez bármelyik óvoda csatlakozhat, a megvalósításhoz pedig nem kell más, csak egy maximum 40 négyzetméteres földterület az ovi udvarán, no meg akarat.

Részletes információ, valamint a jelentkezési lap a www.ovikertprogram.hu oldalon található. Ebben az évben május 19-ig lehet jelentkezni a programra. Kedves óvodák! Palántázásra fel!

Szerző: KékesOnline, Korepta Lilla
Fotó: www.ovikertprogram.hu