354 millió forintos költségvetési forrásból, Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében épül a tanuszoda Bélapátfalván, a IV. Béla út és a Sport utca találkozásánál, a sporttelep területén. A kétmedencés komplexumban a következő tanévtől a helyi és a térségben tanuló gyerekek tanulhatnak úszni a mindennapos testnevelés részeként.

A nagyobb medence 15×25 méteres, 190 cm mély, a kisebb pedig a 6×10 méteres, 80 cm mély. Jelenleg a kivitelezés utolsó szakasza zajlik, a hónap vége felé pedig megkezdődhet a próbaterhelés. Amennyiben nem tapasztalnak műszaki problémát az uszoda a nyári szünidőben strandként is működhet, a hozzá kapcsolódó zöld terület ugyanis alkalmassá teszi erre. Az uszoda szomszédságában van a helyi csapat focipályája, s a tervek szerint teniszpályával vagy szabadtéri medencével is bővülhet a jövőben a sportolási, kikapcsolódási lehetőségek száma Bélapátfalván.

Az épület az állam tulajdonába és a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezelésébe kerül, így az önkormányzat helyett az első öt évben az állam fizeti a fenntartási költségeket. A beruházáshoz az önkormányzatnak nem kellett önrészt biztosítani, az tehát nem terhelte meg a város költségvetését.

Az országban a program részeként összesen 24 tanuszoda nyitja meg kapuit, de új tornatermek, tornaszobák és iskolák is épülnek, mintegy 38 milliárd forintból. A Kormány célja a projekt meghirdetésekor az egészséges életmódra nevelés és a mindennapos testnevelés infrastrukturális feltételeinek biztosítása volt.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor