A Mátra és a Kékestető komplex fejlesztéséről hozott tegnapi kormányhatározatokról tartott ma sajtótájékoztatót Horváth László, a térség országgyűlési képviselője Gyöngyösön.

A képviselő elmondta: a kormány megtárgyalta és elfogadta a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánításához szükséges koncepció, valamint a Kékestető aktív kikapcsolódást szolgáló, turisztikai és sportcélú fejlesztési programjának elkészítéséről szóló előterjesztést. A Mátra fejlesztését illetően évtizedek óta nem született hasonló jelentőségű döntés – hangsúlyozta Horváth László.

A kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter feladata, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával 2018. február 28-áig készítse el a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térségre, 2018. június 30-ai határidőre pedig az ehhez szervesen illeszkedő, Kékestetőre vonatkozó szakmai javaslatát, fejlesztési programját. Utóbbi tekintetében jó hír, hogy a kormányhatározat a térségben rég várt, Mátraházát és Kékestetőt összekötő kabinos felvonó létrehozását is nevesíti. A négyévszakos kabinos felvonó az előterjesztés szerint kis helyigénnyel, szinte zajkibocsátás nélküli szerkezeti elemekkel, alacsony környezeti terheléssel megépíthető.

A tegnapi kormányhatározat értelmében tehát önálló tervdokumentum készül a jelenleg méltánytalanul elhanyagolt állapotban lévő, ám magas látogatottságú Kékestető fejlesztésére, melyben kidolgoznak egy részletes megvalósíthatósági tanulmányt, továbbá elkészülnek az engedélyezési és létesítési tervdokumentációk is. Az előterjesztés az említett kabinos felvonó mellett még további 9 fejlesztési elemet tart indokoltnak a Kékesen:

  1. Szánkó és kerékpáros pálya kialakítása a déli sípálya környezetében.
  2. Az egykori északi sípálya újraindítása, csákányos felvonó létrehozása
  3. 1000 férőhelyes parkoló kialakítása Mátraházán.
  4. A parkolási kapacitás növelése a Honvéd üdülőnél található parkolóöbölben
  5. A távvezetékes vízhálózat és megújítása a hóágyú-üzemeltetés biztosítása, a hóbiztos napok számának növelése és további szállásfejlesztési projektek megvalósíthatósága érdekében.
  6. A csúcskő környezetében közösségi terek, játszóterek, hegyimentő-állomás és korszerű vizesblokkok építése.
  7. A tv-toronyban a mai kor elvárásainak megfelelő nemzeti parki kiállítótér, terasz-bár és teraszos rendezvényterem kialakítása.
  8. Tematikus körutak, tanösvények létesítése a klimatikus gyógyhely minősítésű Kékestetőn az itt gyógyuló betegek és az ide látogató turisták részére
  9. A Kékestető első fejlesztőjéről elnevezett Csonka-villa fejlesztése

A tervezett fejlesztések alapvető célja a térség turisztikai vonzerejének növelése mellett a Mátra környezeti terhelésének csökkentése is: a kabinos felvonó megépítése, a gépjármű-forgalom korlátozása és az új parkolók kialakítása egyaránt szolgálja a környezeti fenntarthatóságot – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A képviselő megköszönte mindazok munkáját, akik eddig segítették a Mátra ügyében végzett munkáját. Kiemelte a Szövetség a Mátráért Mozgalom szerepét, melynek a dr. Bujdosó Zoltán, az EKE gyöngyösi rektorhelyettese által koordinált munkacsoportja az elmúlt fél évben komoly szakmai munkát végzett a turisztikai vonzerőleltár és a fejlesztési lehetőségek összeállításában.

***

Mint ismert, idén júniusban alakult meg a Szövetség a Mátráért Mozgalom, melynek tagságát a mátrai térség turisztikai szakemberei, a Mátra településeinek polgármesterei és számos intézmény, állami szerv és civil szervezet vezetője alkotja. A szövetség életre hívója, Horváth László országgyűlési képviselő az alakuló ülésen úgy fogalmazott: „a Magyar Turisztikai Ügynökség még 2017-ben újabb jelölteket javasolhat a kormány felé, így a tét nem kevesebb, mint az, hogy a Mátra is a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek sorába lépjen.” A képviselő e cél érdekében közös munkára, együttműködésre kérte fel a térség szakembereit és döntéshozóit, melynek örömmel tesz eleget dr. Bene Csaba a HE-DO Kft. projektigazgatója is, aki a Kékestető fejlesztésért felel a cégcsoportnál.

 

.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Czimer Tamás