Eged István polgármester, gyakorlott vadászként arra figyelmeztet mindenkit, veszélyes hozzáállás jópofának tartani egy véletlen találkozást a vadállattal.

Idén májusban robbant a hír, hogy Pétervására egyik utcájában egy barna medve tűnt fel. Az erről készült videófelvétel pillanatok alatt igen nagy népszerűségre tett szert az interneten. Medvék lábnyomára azóta is többször bukkantak a péterkei lakosok, épp ezért a település polgármestere, Eged István nagy figyelmet fordít az ott élők megfelelő tájékoztatására. Ma, egy fórum keretében, többek közt azt is megtudhatjuk, mi a teendő életünk védelme érdekében, ha vadállattal találjuk szembe magunkat.

Eged István a KékesOnline kérdésére elmondta, hogy a májusi medveészlelés óta több bejelentés is érkezett a lakosok részéről. Volt, aki a kert végében, volt, aki az erdőben látott medvét. A polgármester – aki egyébként a Fehér Kő Vadásztársaság elnöke is – azt meséli, régóta tudják, hogy medvék élnek Pétervására közelében, hiszen többször is találtak erre utaló nyomokat. Májusig azonban nem merészkedtek be a városba, talán épp ezért is lett az egyedi esetből nagy szenzáció. Mint mondja, a péterkeiekben ma már nem kelt akkora riadalmat a téma, mint hónapokkal ezelőtt, sokan inkább csak egy jópofa jelenségnek tartják, ám hangsúlyozza, a vadállatok jelenlétét sohasem szabad félvállról venni.

„A lakosságot folyamatosan tájékoztatjuk a témával kapcsolatban. Még májusban, a Bükki Nemzeti Parkkal együttműködve, szórólapokat készítettünk, melyeken praktikus tanácsokat adtunk például azzal kapcsolatban, hogyan kell helyesen tárolni a szemetet, vagy mi a teendő akkor, ha kutyasétáltatás, vagy épp gombaszedés közben találjuk szembe magunkat egy medvével. Jómagam mindig azt hangsúlyozom, hogy az erdő nem játék, s nemcsak egy medve, de akár egy vaddisznó is lehet veszélyes” – mondja Eged István. Hozzáteszi, hogy a vadállatok alapvetően tartanak az embertől, egy medve is kizárólag akkor támad, ha túl közel merészkedünk hozzá, vagy a kicsinyei közelébe keveredünk. Ilyenkor semmiképp se nézzünk a szemébe, próbáljunk meg higgadtan arrébb állni, vagy mutassuk nagyobbnak magunkat, ha van rá mód.

Aki szeretne több hasznos információt kapni a témával kapcsolatban, az látogasson el a mai, pétervásárai medvefórumra. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett rendezvényre mindenkit szeretettel várnak.

A lakossági fórum helye:

Pétervására, Művelődési Ház (3250 Pétervására, Szent Márton út 3.)

Ideje:

2018. szeptember 18. 17:00

Moderátor:

Eged István, polgármester

Magos Gábor, osztályvezető, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A program:

17: 00 Megnyitó, köszöntő: Eged István Pétervására polgármestere

17:10 Gombkötő Péter (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság): A barna medve megjelenésének okai és az esetleges konfliktusok megelőzésének lehetőségei Észak-Magyarországon

17:35 Szép Ábrahám (Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület) A Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program bemutatása és tevékenysége

18:00 Kérdések és válaszok a témával kapcsolatban

2018. szeptember 18.

Szerző: KékesOnline, Korepta Lilla

Kiemelt képünk illusztráció.