A Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter az aktuális hazai sípálya információkról, valamint a megvalósult, illetve folytatódó sípálya-fejlesztésekről tartott tartott sajtótájékoztatót Kékestetőn.

Hazánkban több sípályán is elindult a szezon: a Mátraszentistváni Síparkban, Eplényben, Sátoraljaújhelyen és  Visegrádon már várják a síelőket! Kékestetőn, az időjárás függvényében, várhatóan a két ünnep között nyílnak meg a pályák.

A sajtótájékoztatón bemutatták a magyarországi síhelyzetet, különös tekintettel az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztésekre. Három helyszínen, Eplényben, Mátraszentistvánban, Sátoraljaújhelyen már megvalósultak komolyabb beruházások, a Normafa sípálya korszerűsítése pedig kivitelezési fázisban van. Dobogókő, Kékestető és Visegrád további fejlesztéséről már kormányhatározat született. Az eplényi sípálya 80-100 ezer, a mátraszentistváni 45-50 ezer, a Zempléni Kalandpark  230 ezer,  Kékestető pedig mintegy 200 ezer látogatót látogatót vonz évente.

Az eseményen elhangzott: a Mátraszentistváni Síparkban – 150 millió forint állami támogatással – 2018-ban felépült hazánk legmodernebb négyszemélyes ülőliftje. Látványos földmunkákkal víztározókat alakítottak ki, a sípályát meghosszabbították. A hóbiztonság erősítése és környezetkímélő vízgazdálkodás érdekében elkészült tározókat automata vezérlésű szivattyúaknákkal egészítették ki, így a csapadékban bővelkedő időszakokban előre el tudnak raktározni a hóágyúzáshoz szükséges vízmennyiséget. A nyári szezonra tavi pihenőkkel és tematikus sétányokkal varázsolták szebbé a víztározók környezetét. A teljes pályabiztonság fejlesztése érdekében az új négyüléses lift beszállója előtti kanyarban több száz méteres hosszúságban függesztett hálórendszer épült ki, melyhez az egyik legnagyobb nevű biztonságtechnikai cégtől szerezték be a biztonsági szivacsokat és a hálókat. A sípálya webkamerája itt látható.

Kékestetőn a 2018/2019-as síszezonra korszerű skidata beléptetési rendszert vezettek be, Magyarországon elsőként itt lehet síjegyértékesítő-automatán keresztüli lehet jegyet vásárolni, a síkölcsönzőben pedig új Dynastar sílécek és snowboardok bérelhetők. Kékestetőn ezen felül megújult a TV torony kilátó belső tere, s szervezett bakancsos túrasorozatot is indult ebben az évben.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a hazai sípályák fejlesztésének jövőjét a négy évszakos használat tudja megteremteni. Hegyeink vonzáskörzetében óriási turisztikai potenciál rejtőzik: Magyarország középhegységeinek összterülete a Balaton háromszorosa, több mint 1800 km2.  A szétszórt hegyvidéki egységes turisztikai képviseltére a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elindította a közös gondolkodást, melynek metszéspontja éppen a négy évszakos sípályák világa lehet.

A síszezonnal kapcsolatban kiemelték: a hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján bizonyított, hogy a stabil üzletmenet csak hóágyú berendezések kiépítésével biztosítható.  A mértékkel végzett hópótlás nem okoz visszafordíthatatlan állapotváltozást a természetben.

Forrás: Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter
Fotó: Czímer Tamás