Jamie Foxx kezében többször is feltűnik egy-egy korhű megjelenésű üvegpalack vagy pohár a tavaly mozikba került amerikai produkció, a nagyrészt Magyarországon forgatott Robin Hood jeleneteiben. A filmet. A parádsasvári Üvegmanufaktúra Kft. tulajdonosa és dolgozói igen büszkék rá, hogy termékeik Hollywoodban is elismerést váltottak ki. A családi üvegmanufaktúra alapítójától, dr. Rénes Marcelltől tudtuk meg a részleteket.

– Hogy kerültek képbe a Robin Hood film kapcsán?

– 2017 telén keresett meg minket az etyeki Korda Filmpark. Régies üvegekre volt szükségük egy amerikai filmhez, bár akkor még nem tudtuk, hogy pontosan melyikhez. Végül megegyeztünk, hogy készítünk számukra egy mintakollekciót. A kért egyedi darabokhoz külön faformát kellett legyártatnunk.

– Tetszettek nekik a legyártott darabok?

A film magyar kapcsolattartója mellett az amerikai illetékes is személyesen nézte meg az általunk gyártott termékeket. Minden bizonnyal tetszettek nekik, mert 10 napos határidővel 150 darabot rendeltek tőlünk. A tempón őszintén szólva egy kicsit meglepődtünk. Egy héten át dolgoztunk éjt nappallá téve, de végül a kollégákkal sikerült szépen megoldani ezt a komoly feladatot. Elégedetten láttuk vissza a termékeinket a filmvásznon! Az alkotás főszereplői egyébként Taron EgertonJamie Foxx és Ben Mendelsohn voltak.

– Korábban is gyártottak már üvegtárgyakat filmes célra?

Egy szintén amerikai, az északnyugati átjáróról szóló kanadai kalandfilmbe készítettünk úgynevezett hólyagos poharakat, egy népszerű magyar sorozatban, a Barátok köztben pedig a mi üveghattyúnkat törte össze egy veszekedő párocska. Most is van felkérésünk egy produkcióra, de erről egyelőre nem mondhatok többet.

– Milyen programmal várják mostanában az ide látogatókat?

Az Együtt Parádsasvárért Egyesület a település önkormányzatával közösen 2019. február 23-án, szombaton, újra borotválós asszonyfarsangi felvonulást szervez a településünkön. A több mint 100 éves múltra visszatekintő, különleges és vicces farsangi hagyománynak természetesen most is részesei leszünk. Közeleg a tavasz, így reméljük, minél többen mozdulnak ki egy frissítő kirándulásra a Mátrába. Ha a közelben járnak, szívesen látjuk őket itt, a hutában, ahol különleges üvegeink készülnek.

Itt a trailer, ha valaki pedig megnézné az egész filmet, annak eláruljuk, hogy 49. percben debütál a parádsasvári alkotás:

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya

Képek: Üvegmanufaktúra Kft.
Kiemelt fotó: pixabay

2019.02.15.