A március 15-ei hosszú hétvégén kezdetét veszi a horgászszezon Bélapátfalván. Az oda érkezőket nemcsak jó fogási esélyek, de szemet gyönyörködtető táj is várja. Bárdos Zsolttal, a Bélapátfalvai Cementgyár Horgászegyesület elnökével beszélgettünk.

Olvasóink közt bizonyára sokan csodálták már meg a festői tájba simuló bélapátfalvai tavat. De talán kevesen tudják, mikor létesült, s milyen élővilág található benne.

A bélapátfalvai tó Magyarország egyik legmagasabban, 350 méterrel a tengerszint felett fekvő tava, s sokáig az 1910-ben létesült cementgyár vízellátását biztosította. Innen ered a sokak által még ma is emlegetett Gyári tó elnevezés. Miután megszűnt a technológiai vízszolgáltatás, a tó a családi kikapcsolódás egyik központi helyszíne lett, no meg a horgászaté. A közel 2 hektár területű tározó az 1954-es évtől a helyi horgászegyesület kezelésében áll, amely évente nagy mennyiségű, s különböző fajú halat telepít. Az elmúlt évben 30 mázsa ponty, 6 mázsa keszeg, 1 mázsa süllő került a tóba, de nagy mennyiségben található benne amur, csuka, balin és folyami harcsa. A felsorolás után talán nem is kérdés, hogy jó fogási esélyeket kínálunk a horgászoknak.

Hány tagot számlál az egyesületük, s milyen feladatokat látnak el?

A Bélapátfalvai Cementgyár Horgászegyesület 1954-ben alakult, idén ünnepeljük a 65. évfordulónkat. Az önkormányzat hosszú távon biztosítja egyesületünk számára a tó halászati jogának alhaszonbérletét, horgászcélú hasznosítását, melyet ezúton is köszönünk. A kedvező horgászati feltételek biztosítása mellett szívügyünknek tekintjük a környezetvédelmet, az ökológiai sokszínűség fenntartását. Egy 70-80 fős felnőtt, s egy 25 fős állandó gyermekhorgász-csapatot tudhatunk egyesületünk tagja közt, akik havi rendszerességgel társadalmi munkát is végeznek a tóparton. Büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy a fiatalok gyakran besegítenek a takarításba, tereprendezésbe, így – tagjaink mellett – az évente hozzánk érkező 400 vendéghorgászt tiszta környezet, s maradandó élmények várják.

Bárdos Zsolt, a Bélapátfalvai Cementgyár Horgászegyesület elnöke

Nemrég elhelyezték a süllőfészkeket. Miért volt erre szükség?

Jelenleg is zajlik a süllők szaporodási időszaka, s ez a halfajta szeret fák gyökerére, víz alatti tereptárgyakra ívni. Az ivadékoknak búvóhelyre van szükségük, tulajdonképpen ezt szolgálják a kihelyezett fészkek. Ezek elsősorban fenyőből, borókából, tujából készülnek, s a tó fenekére kerülnek. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy azon munkálkodunk, felnőhessenek a saját ivadékaink, ennek érdekében egyesületünk hozott egy bölcs döntéseket, s többek közt bevezettük az elvihető hal felső méretkorlátozását. Ennek értelmében például a 30-45 cm közötti pontyot nem kell visszadobni a tóba.

A süllőfészek elhelyezése a tó fenekére

Mikor kezdődik az idei horgászszezon?

Március 15-e után már várjuk vendégeinket, de ebben a hónapban még csak hétvégenként, s 18 óráig van lehetőség a horgászatra. A szezon április 1-jén indul, s októberig tart. Ezen időszak alatt 06-20 óráig lesz lehetőség arra, hogy a horgászat szerelmesei hódoljanak szenvedélyüknek. A napijegyekkel kapcsolatos információk a Bélapátfalvai Horgásztó Facebook oldalunkon olvashatóak.

Milyen programokkal készül az egyesület idén?

Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy az érdeklődők a horgászat legjelesebb képviselőivel találkozhatnak a közeljövőben. A Mátrai Pergetőktől áprilisban műcsalis horgászattal érkezik hozzánk Dávid Ferenc világbajnok, de a vendégünk lesz az országos 5. helyezett Bajzát Zoltán, aki műlegyes bemutatást és oktatást is tart. A nyár folyamán ellátogat hozzánk a Horgászegyesületek Heves Megyei Szövetségének finomszerelékes csapata is, akik tavaly országos bajnokságot nyertek. Pontos időpontokat egyelőre nem tudok mondani, de a folyamatosan frissülő Facebook oldalunkon minden információt időben közlünk majd.

Milyen rekordokkal büszkélkedhetnek?

A 2 hektáron elterülő tó a kisebbek közé tartozik, így hatalmas rekordokról nem tudok beszámolni, de előkerült már 5-10 kilogramm körüli ponty, az elmúlt években fogtak 15-20 kilós busákat, s 20 kiló fölötti harcsát is. A hegyekből kapott, kiváló minőségű víz nagyszerű élőhelyet nyújt a halak számára, amik ezért igen jó erőben, és harcosan várják a rájuk horgászni vágyókat. A hozzánk érkezőknek nemcsak a tó, de a csodálatos környezet, a Bélkő, s a Bélapátfalvai Ciszterci Apátság lenyűgöző látványa is feledhetetlen élményt nyújt.

Kékes Online, Korepta Lilla

2019. március 6.

Fotó: Korepta Lilla, Bárdos Zsolt