Sok pár szembesül azzal, hogy hosszú hónapok, sőt, évek telnek el gyermekáldás nélkül. A meddőség számos oka közül a legtöbb orvosolható, a parádfürdői kórházban alkalmazott, egyedülálló vasas-timsós kezelés reményt adhat a leendő szülőknek.

Évekkel ezelőtt, egy interjú kapcsán kaptam egy képet, melyen egy pár tartja karjaiban kisfiát. Erikáék sokáig vártak a gyermekáldásra, ezért a csöppség érkezése különösen nagy boldogsággal töltötte el őket. Az édesanya akkor azt mesélte, tudja és érzi, hogy neki a gyógyvíz, és a Parádfürdői Állami Kórház szakértelme is segített.

Erikáék várva várt kisfiukkal, Gáspárral

Azóta volt szerencsém több olyan édesanyával is beszélgetni, akik, Erikához hasonlóan, vasas-timsós gyógykezelésen vettek részt Parádfürdőn. Egyikük a Budapesten élő Melinda, akinél 2017-ben diagnosztizálták az endometriózist. Műtétje után az interneten olvasott a parádfürdői kezelésről, s elhatározta, felkeresi Dr. Suskó Mihályt, a Parádfürdői Állami Kórház orvos igazgatóját, szülész-nőgyógyász főorvosát.

– 2018 áprilisában, egy napfényes, csodálatos tavaszi napon érkeztem meg Parádfürdőre, s rögtön lenyűgözött a környezet, a település bája – meséli Melinda. Örömmel gondolok vissza arra az időszakra, nyugodtan és békésen teltek a napjaim, s az első perctől kezdve sikerült magam mögött hagyni a stresszes hétköznapokat. Sok kezelést kaptam, a vasas-timsós ülőfürdők mellett iszappakolás, torna és a mofetta is szerepelt a mindennapos programban. Mindemellett rengeteget túráztam a szobatársammal, lelkileg is sokat töltődtem. És ami talán mindennél fontosabb, az elejétől kezdve hittem a csodában. Bár a környezetemben sokan szkeptikusak voltak a kezelést illetően, én egyetlen percig sem adtam fel a remény. Ma már egy gyönyörű és egészséges, 7 hetes kisfiú leírhatatlanul boldog édesanyja vagyok.

Melinda 7 hete adott életet kisfiának

Dr. Suskó Mihály orvos igazgató, szülész-nőgyógyász azt mondja, a vasas-timsós gyógyvíz jótékony hatásait már a 18. században is ismerték, kúraszerű alkalmazása csökkenti például a kismedencei fájdalmat, növeli a vérbőséget, de enyhíti a változó korban előforduló tüneteket is. Összetétele és előállítása is egyedülálló, hiszen kőzet áztatásával nyerik az egyes nőgyógyászati betegségek és a meddőség kezelésére is alkalmas, savas kémhatású vizet.

Vasas-timsós kádfürdő

A főorvos leszögezi, hogy a várva várt eredmény eléréséhez nem csupán a gyógyvíz hatására építenek, a vasas-timsós ülőfürdő-kezeléseket minden esetben kiegészítik iszapkezeléssel, s gyógytornával is. Mindezek mellett, ivókúra formájában, segítségül hívják a kénes parádi vizet, valamint a mofettát is. Hangsúlyozza, hogy a gyógyvizes kezelés a meddőség és más nőgyógyászati problémák esetében sem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, s az esetleges műtéti beavatkozást sem, de segítheti azok pozitív kimenetelét.

Dr. Suskó Mihály azt mondja, a meddőség hátterében gyakran a stressz, a túlsúly is állhat, így a 3 hetes kórházi kezelés során a test és a lélek harmóniájának megteremtésére törekszenek, s egyénre szabott életmód-tanácsadás és nyugodt környezet várják az érdeklődőket. A Magyarországon egyedülálló, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által is finanszírozott kezelés igénybevételéhez minden esetben szakorvosi beutaló szükséges. Ezt követően kezdődhet el annak felmérése, nincs-e a páciensnek olyan betegsége, amely kizárja a kezelést.

A szakszerű ellátás mellett csodálatos környezet is várja a gyógyulni vágyókat.

Dr. Suskó Mihály úgy fogalmaz: garantálni semmit sem tudnak, de mindent megtesznek azért, hogy segíthessenek a meddőséggel küzdő pároknak. Számos pozitív visszajelzés érkezett már feléjük, van, aki fényképet küld a gyermekéről, de sok pár visszatért már hozzájuk várva várt kisbabájával együtt. „Büszkén mondhatom, hogy kórházunkban tapasztalt, elismert, szakképzett orvosok és szakdolgozók várják a párokat és az érdeklődőket. A nálunk gyógyuló betegek sokszor mondták már, hogy intézményünk egy olyan hely, ahol mindig, mindenki mosolyog. Én hiszek abban, hogy egy kedves, megértő szó, s a mosoly valóban csodákra képes és hozzájárulhat a betegek gyógyulásához. Tehát mi mosolygunk!”

2019. március 29.

Kékes Online, Korepta Lilla

Fotó: Parádfürdői Állami Kórház