Pénteken nyitja meg kapuit a Mátra legújabb attrakciója Sástón, ám mielőtt birtokba vehetnék a látogatók, Klausmann Viktor vezetésével biztonságtechnikai gyakorlatot tartott a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány csapata és a Mátra libegő üzemeltetője. A közel három órás, látványos akció során több vészhelyzetet is modelleztek.

A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány magasan képzett munkatársai a Mátra egész területén, s immár a Mátra libegőnél is bevetésre készek, ha szükség van rájuk. Klausmann Viktor, az alapítvány elnöke elmondta: csapatával az év minden napján készenlétben állnak, segítenek, ha baj van.

Nemrég elkészítették a Mátra libegő mentési tervét is, és a pénteki, hivatalos átadás előtt a helyszínre vonultak, ahol számos vészhelyzetet, mentési szituációt modelleztek annak érdekében, hogy a vendégek a lehető legnagyobb biztonságban érezzék magukat. Megtudtuk, hogy a Kékes Kutató-Mentő több tagja, köztük Klausmann Viktor is rendelkezik alpinista vizsgával, így speciális körülmények közt is helytállnak, például akkor, ha valaki egy libegőn kerül veszélyes helyzetbe. Azonnali segítséget tudnak nyújtani, ha megáll a felvonó és a bajbajutottakat egyesével kell lementeni. A gyakorlaton kívül a terepet is alaposan szemügyre vették, felmérték a lehetséges mentési útvonalakat.

 

Klausmann Viktor hozzátette: az elmúlt 10 évben megsokszorozódott a Mátrába érkező turisták száma, s a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetőjeként azon munkálkodik, hogy a vendégek biztonságban érezzék magukat, jó élményekkel térjenek haza.

 

Az előírásoknak megfelelő biztonságtechnikai gyakorlat után, holnap adják át az Oxygen Adrenalin Parkot és Sástót összekötő Mátra libegőt, a Mátra legújabb attrakcióját. A mintegy 200 millió forintos beruházás eredményeként 62 széken, 124-en tehetik meg egyidejűleg a hét perces menetidőt, közel fél kilométeres menettávon. A kötél talajszinttől mért legnagyobb magassága 17 méter, a libegő útvonala csodás mátrai panorámát kínálva, többek között a 24-es út felett is áthalad.

2019. május 09.

Kékes Online, Korepta Lilla

Fotók: Czímer Tamás