Az elmúlt hétvégén adták át Kál új, fedett piaccsarnokát. A falunapi rendezvénysorozat keretében birtokba vett épület jelentőségéről Morvai Jánost, a település polgármesterét kérdeztük.

Mi indokolta a piac fejlesztését?

A régi piacterünk már nagyon rossz állapotban volt, az út minősége miatt a megközelítése is nehézséget jelentett. Nem volt teteje sem, így rossz idő esetén eláztak a gazdák és az áruk is, a nyári melegben pedig a hőség perzselte őket. Kál egyébként méltán nevezhető a térség piacközpontjának, több településről járnak hozzánk kereskedni, aminek nagyon örülünk. Természetesen a helyi gazdák és őstermelők is ide hozzák ki azt a sok friss, finom és egészséges zöldséget, gyümölcsöt, mézet és egyéb finomságot, amit a helyiek fogyasztanak. Számunkra ez megnyugtatóbb, mintha külföldről behozott árut vennék a szupermarketekben.

Pontosan milyen fejlesztési elemek valósultak meg?

Az új piacépület egy nagy egybefüggő fedett-nyitott tér lett, egy pillérvázas, magastetős szerkezet, melynek kiszolgálást egy zárt, fűthető, épülettömb látja el. Ebben kapott helyet az akadálymentes mosdó, egy gombavizsgáló helyiség és egy általános raktár. A fedett részben rögzített árusító asztalokat alakítottak ki, a piac parkjában pedig padokat, és szemeteskukákat helyeztek el. Megújult, térköves burkolatot kapott az ide vezető út is.

Mennyibe került a beruházás?

A rég várt projekt megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból 57,5 millió forintot nyertünk, melyhez az önkormányzat további 5 millió forint önrészt biztosított. Külön köszönöm Horváth László, a térség országgyűlési képviselője segítségét, aki mindvégig mellettünk állt a pályázati folyamat során.

Említette, hogy a multik, a nagyáruházak idejében is fontos dolognak tartja a helyi piacot.

Feltétlenül, mert ez is egy közösségi tér. Számunkra elsődleges, hogy az ide érkező eladók és vásárlók korszerű és kulturált körülmények között piacozhassanak. A piacnapokon mindig jó hangulat uralkodik itt, az emberek beszélgetnek, ismerkednek. Őszintén szólva, mi szeretjük a vásárlásnak ezt a régi, hagyományos módját. Megnyugtat, lelassít és közben a helyi és környékbeli embereket is támogatja. Az is fontos, hogy minél közelebbről szerezzük be az otthon felhasznált termékeket és ne kelljen órákat utazni a sokszor vegyszerezett árukért. Ezzel a környezetünkért is teszünk.

A látványos és színes falunapi forgatagot követően már várjuk is a kofákat és a vásárlókat!

2019. július 1.

Kékes Online, Burián Orsolya

Fotó: Gál Gábor