A Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakága 2012 óta évente rendezi meg a „Championátus” Kiemelt Díjugrató Versenyét. A Korosztályos Díjugrató Championátus a szakág legszélesebb körű – a póni-, a különböző korosztályú ifjúságiak és az utánpótlás korú lovasok részére kiírt – kiemelt versenysorozata.

A megmérettetés célja, hogy a két kitűnő helyszínen – Szilvásváradon és Bábolnán – komplett versenyrendszerben startoljanak az ígéretes, az Országos Bajnokság szintje előtti lovasok.

Az egyes fordulók három versenyszáma után az 1-10. helyezett lovas teljesítményét pontozzák. A kitüntető Champion Lovas címet az a versenyző nyeri el, aki korosztálya két versenyhelyszínén a legtöbb pontot gyűjtötte. A szilvásváradi megmérettetés augusztus 3-5-ig zajlik a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

A szervezők Szemere Csaba (1911-1997) emléke előtt tisztelegnek a versenyen.

Nyugalmazott huszár őrnagy, századparancsnok. Önmagával, növendékeivel és lovaival fegyelmezett, lelkiismeretes, igényes, mindig a jobb eredményekre törekvő lovasember. Az érettségi után jogi pályára készült, ám végül a Ludovika Akadémián tanult. Az equitációját a kor híres lovastanára, Schaurek Ottmár vezette, akivel életre szóló barátságot kötött. Kiváló minősítésű tanulmányai elismeréseként az örkénytábori Lovaglótanár-képző Intézetbe vezényelték, ahol később lovaglótanár volt. Díjugratásban és díjlovaglásban versenyzett, ám a II. világháború az ő karrierjét is kettétörte. A háború után nem tért vissza a hadseregbe, a polgári életet választotta. Megjárta a börtönt, volt gépkocsivezető a svájci nagykövetségen, kőműves, segédmunkás, betegszállító.

A Füzesabonyi Kísérleti Gazdaság poroszlói ménesében, majd a Törökszentmiklósi Állami Gazdaság szenttamási sportistállójában kamatoztatta lovastudását. A parádi Cifraistálló lovas tanfolyamait Dallos Gyulával közösen vezették.

1972-ben nyugdíjazzák – ám nyugdíját szüneteltetve – a mezőkeresztesi Aranykalász Termelőszövetkezet sportistállóját vezette. Szeretett, köztiszteletben álló Mester, lovasnemzedékek nevelő-oktatója. Sikeres növendékei szívesen tértek vissza hozzá, s kérték tanácsát, segítségét.

Honi lovaséletünk kiemelkedő személyiségének munkásságát a Magyar Lovas Szövetség 1995-ben a legmagasabb lovaskitüntetéssel, a gróf Széchenyi István Emlékéremmel ismerte el.

Kikapcsolódást ígérő kísérő programok

  • Kirándulás a kisvasúttal vagy lovaskocsival a csodálatos Bükki Nemzeti Parkba, a Fátyol-vízeséshez
  • Lipicai Múzeum, kocsi kiállítás, műemlékistálló, védett történelmi lófajtánk, a lipicai anyaménese
  • Gyönyörködhetünk a mozgás művészei, a lipicai lovak látványában
  • Megkóstolhatjuk a vidék méltán híres étel- és borkülönlegességeit

2019. augusztus 4.

Forrás: www.lovasszövetseg.hu, Fehér Károly

Fotó: Lénárt Márton