Pénteken sajtótájékoztatón jelentették be, hogy milyen felállásban indít képviselőjelölteket az ellenzék Gyöngyösön. Az ellenzék kifejezés azonban Gyöngyösön pontosításra szorul. Az országosan ellenzéki pozícióban lévő pártok itt nem ellenzék, hanem többség. A város életét meghatározó önkormányzati döntéseket öt éve a Jobbik, az MSZP és a DK képviselőinek szavazati többségével hozzák. A 15 fős testületből mindössze 3 kormánypárti képviselő van.

A pénteki bejelentést több hónapos tárgyalássorozat, de közvéleménykutatás is megelőzte e pártok részéről. Ezt a sokszereplős folyamatot többen nyilvánosan is elismerték. Sőt, a maratoni tárgyalássorozatban részt vevő VAGY egyesület már a sajtó nyilvánossága előtt is sürgette a nehezen egyező feleket.

Nehezen születik az alku

A nehézséget talán az jelenthette az ellenzéki pártok helyi képviselőinek, hogy az MSZP-ből kilépő Hiesz György polgármester már jóval korábban kinyilvánította újrázási szándékát a polgármesteri székbe, nyilván immár civilként. Később a VAGY egyesület is bejelentette jelöltjét, dr Lukács Zoltánt, az LMP helyi elnökét. Az uniós választásokon a DK és a Momentum meglepően jó eredménye is tovább bonyolította a helyi ellenzéki erőviszonyokat.

A helyi szóbeszéd szerint Magda Sándor egykori rektor és képviselő neve is felmerült közös ellenzéki polgármester-jelöltként, illetve az alpolgármesteri posztok pártok közötti elosztása is megakasztotta az ellenzéki egyezséget. A fehér füst még pénteken sem szállt fel ebben a témában, hiszen arról nem esett szó, végül mely polgármester-jelöltet támogatja az egyesült ellenzék Gyöngyösön.

Nehéz lesz lenyomni

Nyilvánvalóan nehéz lehet olyan megoldást találni ellenzéki oldalon Gyöngyösön, amely a szavazóknak is megfelel. A Gyurcsány Ferenc vezette DK-t nehéz lehet lenyomni a jobbikos szavazók torkán. Sőt, a szivárványszínű zászlókkal szexuális sokszínűséget hirdető, pesti momentumos akciók sem biztos, hogy a gyöngyösiek szája íze szerinti kampányelem. A gyöngyösi baloldali szavazók pedig szintén nehezen felejtik az egykor gárdamellényben masírozó jobbikosok egykor nekik is címzett jelszavait. Persze, Vona Gábor elhasalt néppártosodási akciója tompíthatott ezen az ellenséges érzésen.

Nyolcan maradnának a székben

Az egyezkedés tehát vélhetően folytatódik, hiszen közös polgármesterjelölt még mindig nincs. A tíz, most bejelentett közös képviselőjelölt közül nyolcan jelenleg is tagjai a testületnek, így bátran kampányolhatnak majd elért eredményeikkel, Gyöngyös ellenzéki vezetésű ciklusának értékelésével.

Nézzük, milyen reakciókat váltott ki a sokszínű összefogás.

Kovács Zoltán és Bús Árpád Zsolt önkormányzati képviselők nem rejtették véka alá véleményüket. Erbeszkorn Tamás gyöngyösi híreinek közösségi oldalán a bejelentésről készült videónál, kommentben olvashatjuk velős hozzászólásukat.

Mindketten a Jobbik színeiben szereztek mandátumot 2014-ben, azonban a belső feszültségek vagy épp a néppártosodási akció hatására kiléptek a pártból, így jelenleg függetlenként végzik munkájukat a testületben.

Hogy álláspontjuk mennyire egyezik a gyöngyösiek véleményével?

Legkésőbb október 13-án kiderül.

 

2019. augusztus 19.

Fotó és képmentés: Erbeszkorn Tamás gyöngyösi hírei

(Tamás, köszönjük szépen engedélyed és a lehetőséget, hogy videódban szerkesztőségünk is követhette az eseményeket, hiszen a Kékes Online kollégáit nem hívták meg a sajtótájékoztatóra. Nyilván sokat kellett egyeztetni a pártok sajtós címlistáit is.)