Detk lassan a Mátra gasztronómiájának egyik ékköve lesz, annyi különleges termék készül itt. Most éppen a magok elvetése folyik, apró kis táblák jelzik, melyik chili mag, hová kerül. Tavasszal ebből ültetik ki majd a palántákat. De ne szaladjunk ennyire előre az időben! Először a kezdetekről kérdeztem Zódor Melinda tulajdonost, aki párjával, Istvánnal, nem csupán chili termékeket készít, hanem a sokkal inkább egyedinek számító kendertermékeket, így kenderolajat is.

Korábban informatikai hálózatépítő cégük volt, pörgéssel, tárgyalásokkal. Mi visz rá valakit, hogy ezt feladja, és a Mátra alján mezőgazdasággal kezdjen foglalkozni?

Ez valóban így volt, de egy ponton elegünk lett és eldöntöttük, vidékre költözünk, önellátó gazdaságot hozunk létre. Ez immár 12 éve történt, azóta építjük vállalkozásunkat. A Mátrára azért esett a választásunk, mert hosszú évek óta nyaraltunk itt, szerettük a jófajta mátrai borokat is. Előtte semmilyen mezőgazdasági előképzettségünk nem volt, mindent az alapoktól kezdtünk. Minden lépést meg kellett tanulnunk, figyelni a talajra, tudni azt, mikor kell öntözni, melyik növény milyen tápanyagot igényel. A detki föld agyagos, nincs tápanyaga, nehezen kezelhető, alkalmazkodni kellett ehhez. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy kezdetben állattenyésztéssel próbálkoztunk, azonban idővel rájöttünk, ahhoz, hogy ez egyáltalán jövedelmező legyen, jóval nagyobb területre és emberi erőforrásra lenne szükségünk.

Akkor jött a váltás, a chili. Sokan szeretik itthon is a csípős, sőt, a méregerős ízeket, de miért pont a Magyarországon nem őshonos növények termesztése lett a cél?

Öt évvel ezelőtt váltottunk, ekkor jött a chili termesztés. Hogy miért épp ez? Talán, mert mi magunk is szeretjük, és ahogy akkor megnéztük, még mindössze tucatnyian voltunk a magyar piacon. Tegyük hozzá, ez is személyes élményből indult, nem tudtunk egy rendes halászlét megfőzni, mert nem volt bele rendesen csípős paprika. Egy ismerőstől kaptunk egy marék magot, hogy na, ez majd csípni fog. Hát úgy is lett! Elvetettük az összes magot, ki is kelt, el is ültettük. Mikor termőre fordult, rájöttünk, hogy bizony túltoltuk. Kidobni sajnáltuk volna a rengeteg méregerős chilit, ekkor kezdtünk bele a kistermelői vállalkozásba, utánanéztünk, miből milyen szószt, krémet lehet csinálni, így indultunk el a gasztronómia irányába.

Ma már számos chilis termékük van, amit nagyon jópofa leírásokkal kínálnak a piacon, erősségtől függően. A krémek, szószok mellett ott van a chilis mustár és torma is. Láthatóan a váltás sikeres volt, de miért tették hozzá párhuzamosan a kendert, amit azért elég sok mítosz övez nálunk is.

A páromnál tüdőproblémát diagnosztizáltak, de hibásan, és félrekezelték. Kerestem a lehetőségeket, akkor vásároltam először CBD-s kendert gyógyászati célra. Később derült ki, hogy az alapanyag magyarországi termelésből származik. Kevesen tudják, de Magyarország korábban kendernagyhatalomnak számított, nem is a mennyiséget, sokkal inkább a minőséget tekintve: a nálunk nemesített fajták Európában is nagyon keresettek, szinte alig lehet vetőmaghoz jutni, akkora a kereslet, akár CBD-kenderről, akár ipari kenderről van szó. A kezdeti lépések a tájékozódásról, na meg a szükséges jogi ismeretek megszerzéséről szóltak. Például meg kellett ismerkedni az Európai Unió által meghatározott, legálisan termeszthető kenderfajtákkal. Minden évben csak az az évi, fémzáras tasakban vásárolt magokat szabad elvetni, az ültetvényt pedig az év végén fel kell számolni.

Azért mindannyian tudjuk, a kender szóval ma leginkább a kábítószert azonosítják, holott  az emberiség évezredek óta használja, gondoljunk csak a hajózásban a kenderkötélre, vagy a ruházati termékekre. A mítosz azonban él, hogy ez káros. Hogyan fogadták itthon, hogy valaki egyszer csak legális kendertermesztésbe fog?

Vidám jelenet volt, amikor először elmentünk a rendőrségre, a hónunk alatt a tasakkal, és mondtuk, hogy kenderültetvényt szeretnénk bejelenteni. Az volt a válasz, hogy már írják is a feljelentést, úgy kellett megmutatni, hogy mi nem valaki más marihuána töveit találtuk meg, hanem magunk szeretnénk kendert ültetni. Eleinte itt is előfordult, hogy furcsán néztek ránk, illetve első alkalommal, amikor a termékeinkkel elmentünk egy vásárba, ránk kiabáltak, hogy mi kábítószert árulunk. Komolyra fordítva a szót, minden általunk készített kender termék 100%-ban megfelel az uniós jogszabályoknak. Egyik termékünk sem pszichoaktív, ez nem a mosolygós fajta – szoktam mondani az érdeklődőknek.

Kézimunkával termesztik a kendert, ami fizikailag sem egyszerű feladat, ám beszéljünk most arról, mire jók kendertermékeik, hiszen kapcsolatban állnak orvosokkal, a vevőktől pedig konkrét visszajelzéseket kapnak.

Ebben a kenderfajtában nem a pszichoaktív THC, hanem a kannabidiol nevű vegyület, röviden a CBD van túlsúlyban. A kannabinoidok közé tartozó molekula áldásos hatásait az elmúlt pár évben kezdte felfedezni a világ. A teljesség igénye nélkül a CBD enyhíthet bizonyos görcsöket és gyulladásokat, de egyes rákos sejtek növekedését is képes visszafogni. Tudományos bizonyítékunk van már arra nézve, hogy például képes hatékonyan enyhíteni az epilepsziás rohamokat. A CBD hatékonyan enyhíti a szorongást, az alvászavarok bizonyos fajtáit, és a krónikus fájdalmat is jótékonyan befolyásolja. A magolaj sok, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, magas az omega 3, omega 6 tartalma, a kenderolaj hatásos a demencia kezelésében. A cukrosok is veszik, sőt, van olyan vásárlónk, akinek a cukra miatt már mindkét lábfejét amputálni kellett, de amióta kenderrel kezeli magát, nem is kell inzulinnal szúrnia magát, elég neki a tabletta. Magas vérnyomás és vércukor csökkentésére is ajánljuk.

Két különleges termék, a chili és a kender, lehet ezeket házasítani?

Nem csak lehet, kifejezetten ajánlott a diabétesz esetében. Igen, van ilyen termékünk is, például a kenderes fűszersó, őrölt kenderlevelet tartalmaz csipetnyi chiliporral és Himalája sóval. Pikánsan csípős íze van, levesekbe, pörköltekhez és főzelékekhez ajánljuk. Nem csak különlegessé varázsolja az étel ízét, de még egészséges is. Íze vetekszik a zellerlevél ízével. A másik termékünk Almás-kenderes névre hallgat, ebben a csepegtetős szószban ötvöztük a chilit és a kendert. Kecsapos jellegű alappal indultunk, majd egy kevéske fűszerezéssel megbolondítottuk. Igazodtunk a kender ízéhez, mindenre kenhető szószocskát kaptunk.

Melinda közben kender pestoval kínál, ami kendermagot, kender őrleményt, diót, kenderolajat, balzsamecetet, bazsalikomot, fokhagymát, sót, borsot tartalmaz. Többi termékükhöz hasonlóan tartósítószer ebben sincs. A beszélgetést bébikenderből és egy kevés mentából készült szörppel zárjuk le. A vállalkozás számára örömteli hónap lesz, február 21-én veszik át Kendermagolajukért Az év kiváló terméke díjat. Aki pedig személyesen is szeretné megkóstolni a kendertermékeket és előadást hallgatni erről, azoknak ajánljuk a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület március 1-jei Tavaszváró barangolás a Mátra alján programot, melynek keretében Detkre is ellátogatnak.

 

2020. február 6.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Gál Gábor