Hazánk egyik legismertebb állatvédő önkéntes közössége a Szurkolók az állatkínzók ellen csapata. Rendszeresen szerveznek mentőakciókat, adománygyűjtéseket és tartanak előadásokat a felelős állattartásról. Kiemelt Heves megyei partnerük a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány.

A Szurkolók a legnehezebb helyzetekben is helyt állnak, minden fronton küzdenek az állatok jogaiért, a szaporítótelepek felszámolásáért és a magukra hagyott, kidobott vagy megkínzott állatok meggyógyításáért, gazdásításáért. Tevékenységük finanszírozását civilek felajánlásai segítik. Legutóbb egy Vasas szurkoló 400 ezer forintot ajánlott fel a javukra, majd Varga Roland, a Ferencváros focistája kereste meg őket telefonon, s közölte: kifizeti a csapat szurkolók állatorvosi számlatartozásait! Mindez hatalmas segítséget jelent a Szurkolóknak, hiszen a borzasztó körülmények közül mentett álltok orvosi ellátása és ivartalanítása folyamatosan óriási összegeket emészt fel.

A Szurkolók több hazai állatvédő szervezettel is együttműködik, megyénkből pedig kiemelten jó kapcsolatot ápol a kápolnai Macskaárvaház Alapítvánnyal. A két állatvédő csapat ott segít egymásnak, ahol csak tud, hiszen ugyanazokért a nemes célokért küzdenek: az állattartási kultúra megváltoztatása, az állatokért történő felelősségvállalás és a vegán életforma megismertetése, elterjesztése is küldetéseik közé tartozik.

A napokban Blahó László, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, a Macskaárvaház önkéntese úgy nyilatkozott: a koronavírus okozta különleges helyzetben – a lakosság ellátása mellett – a társszervekkel együtt kiemelten figyelnek majd az állatokra is, hiszen több házi kedvenc maradhat ellátás nélkül, ha például egyedül élő gazdája kórházba kerül. Ebben az esetben a polgárőrök riadólánc-szerű együttműködésben jutnak el a magára maradt állathoz és biztosítják annak jóllétét a gazda hazatértéig.

Blahó László (bal oldalon) a kápolnai macskaárvaház önkéntese, a megyei polgárős szövetség vezetője

Ezt erősítette meg az alapítvány elnöke Bóday Pál is, aki elmondta: az időseknek eddig is próbáltak segíteni macskáik ellátásában, ám ez a gyakorlat most, a járvány idején fokozott figyelmet kap. Olyan rendszert építenek fel, amely garantálja, hogy hazánk összes településének maximum 30 km-es körzetében legyen egy általuk ismert, megbízható ember, akit ilyen esetben értesíteni lehet. Bóday Pál mindenkit összefogásra buzdít, s nagy sikernek könyveli el, hogy Heves megyében már öt polgárőr szövetség csatlakozott a karantén-riadólánc kezdeményezéshez. Az elnök hangsúlyozta: sok idős emberek az állat az egyetlen társa, s ha annak baja esik vagy nincs biztonságban az komoly lelki sérülést is okozhat a gazdának.

A magukra maradt cicák ellátásához a Macskaárvaház szívesen fogad támogatásokat. Ennek módjáról vagy a gondozásukban lévő macskák esetleges örökbefogadásról bővebben Facebook oldalukon lehet tájékozódni.

2020. 03. 30.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: a Szurkolók az állatokért és a Macskaárvaház Alapítvány Facebook oldala
Kiemelt kép: NL Photo, Pet4you