Ma, pontban 15 órakor Nehéz Tamás szállodaigazgató köszöntötte a rendhagyó módon szűk körű ünnepség résztvevőit és azokat, akik a médián keresztül követték az eseményt. Mint fogalmazott, nem szerettek volna eltérni ettől az eredetileg tervezett naptól, hiszen napra és percre pontosan 44 évvel ezelőtt írták alá az akkori Gyöngyösi ÁFÉSZ és a Cooptourist igazgatósági tagjai az Avar megnyitó dokumentumát. A rövid időn belül országos, sőt legendás hírnevet szerzett szálloda 2010-ben zárt be. Mint azt Nehéz Tamás felidézte, az akkori tulajdonosnak ugyan voltak tervei a felújítással kapcsolatban, azonban ezek nem valósultak meg és eladásra kínálta az ingatlant. A szállodaigazgató elmondása szerint akkoriban több befektető is érdeklődött, volt, aki idősotthont, volt, aki munkásszállót alakított volna itt ki. 2016-ban azonban Darvas Zoltán meglátta a lehetőséget a szálloda lerobbant épületében és elkezdte a felújítási munkálatokat.

Az Avar Hotel mára elkészült, megújult, 98 szobával, több mint 1000 négyzetméteres, kétszintes wellness-részleggel, kettő darab, egyenként 260 négyzetméteres konferenciateremmel, tárgyalókkal, egyedi bowling-bárral fogja várni pihenni vagy dolgozni vágyó vendégeket. A jövő idő azért helytálló, mert Nehéz Tamás elárulta, hogy 2020. március 22-én ideiglenesen felfüggesztették a hotel működését. A próbaüzemet azonban már sikeresen lezárták, így a járványügyi korlátozások után azonnal nyitnak és várják a vendégeket.

Hiesz György köszöntőjében kiemelte, hogy az Avar Szálló múltjára tekintve is szerencsés választás volt a tulajdonos döntése. Mint fogalmazott, ez az avató öröm és egyben szomorúság is, hiszen a járványhelyzet miatt nem a szállóvendégek között, nem a széles nyilvánosság előtt zajlik. Egyetértett a tulajdonossal abban, hogy nem halasztották el a megnyitót, hiszen szavai szerint a gazdasági szereplőknek is mutatni kell a fényt az alagút végén. A polgármester megköszönte Darvas Zoltán szerepvállalását, hogy gondolt a Mátrára, Gyöngyösre és Mátrafüredre. Azt kívánta neki, hogy ő is találja meg itt számítását. Mint fogalmazott, Gyöngyös és környéke, a Mátrai borvidék egy fejlődő térség, melynek felívelő a turizmusa és reményét fejezte ki, hogy ez a megszakadás csak ideiglenes lesz.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője szerint joggal vetődhetett fel a kérdés, hogy ezekben a napokban, amikor az idegenforgalom és a vendéglátás fekete lapjait írjuk, amikor az energiáinkat nem ünnepélyes feladatok kötik le, van-e helye egy ilyen átadónak.

A kérdésre választ is adott: igenis van helye.

Mint fogalmazott, az Avar Hotel átadója a tradíció és a remény szimbóluma. A több mint 100 éves mátrai turizmus tradíciójának, de a reményünknek is szimbóluma ez az esemény. Hiszünk abban, hogy közösen túl leszünk ezen a nehéz időszakon és szavai szerint hamarosan megint szélesre tudja tárni kapuit a Mátra – és ha a Mátrának van kapuja, az minden bizonnyal Mátrafüred. Horváth László megköszönte a beruházást a tulajdonosnak és az építőknek, az elődök hírnevéhez méltó minőségű működést kívánt.

A fizikai távolságtartásra is ügyeltek a résztvevők, így Darvas Zoltán tulajdonos egyedül vágta át a nemzetiszín szalagot, majd az átadó végén az ünnepi torta is szimbolikus szerepet kapott: felvágás helyett a gyöngyösi mentőállomás dolgozói részére küldték el.

Képgaléria a megújult Avar Hotelről és a rendhagyó avatóról:

 

Kékes Online, Zelei Dániel

Fotók: Czímer Tamás

2020.04.03.