Az eső ellenére több tucatnyian gyűltek össze Aldebrőn, hogy részesei legyenek a település új ékességének, a faragott gyaloghíd átadásának.

Az ünnepségen megjelent Kiss István, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, népi iparművész, a fafaragó tábor vezetője, valamint a híd tervezője, Balatoni Tibor. Az ünneplők között voltak a fafaragó tábor résztvevői, köztük a legidősebb és legfiatalabb résztvevő is.

Kiss István, a fafaragó tábor vezetője köszöntőjében elmondta, a híd szimbolikus jelentőségű, hiszen összeköti a múltat és a jövőt. A híd szkíta park felőli oldalát tulipán motívum díszíti, ami az ősanyát jelképezi, míg a másik végén – a játszótér felőli oldalon – a csillag azt fogalmazza meg, hogy gyermekeink csillagként ragyogjanak a jövőben.

Különleges színfoltja volt az eseménynek a vándor mesterlegény faragott szobrának leleplezése. Kiss István kiemelte, a Heves Megyei Iparkamara minden évben támogatta a tábor létrejöttét, ezért az ötödik alkalomra készítette el a szobrot. A vándorlegény tarisznyáján a magyar címer látható, és három gomb, ami arra utal, három évig járta a világot a legény, tanulta a mesterséget. A legény lábánál lévő láda rejti a szerszámait. A szépen faragott szobor azt példázza, a vándor mesterlegény elment a nagyvilágba tanulni, ám évek múltán hazahozta tudását és szakértelmét.

Wingendorf János, Aldebrő polgármestere köszöntőjében elmondta, annak a hídnak a szomszédságában állnak, amit 1962-ben építettek Kékesdi László tevei alapján. A polgármester kiemelte, a most avatandó híd ugyan a legkisebb, de egyben a legszebb hídja Aldebrőnek. Beszédében megköszönte mindazoknak a támogatását, akik nélkül nem jöhetett volna létre a híd, így a Heves Megyei Iparkarma támogatása mellett Herceg Tamás az asztalos munkákban, Macz Péter a vasmunkákban és a technikai háttér biztosításában vett részt.

A köszöntök után Galó József plébános áldotta meg a gyaloghidat, majd az aldebrői Singerkranz kórus német dalokat adott elő, utalva a település német eredetére.

Üde színfoltja volt az eseménynek Varga Csaba fafaragó erre az alkalomra írott verse, melyet Lefler Dóra olvasott fel.

A híd ünnepélyes szalagátvágásánál Kiss István, Balatoni Tibor és Wingendorf János segédkezett. Aldebrő Magyarország legkedveltebb borvidéki települése, így a tervező Balatoni Tibor egy hordót gurított át a frissen avatott hídon. Stílusosan, a híd közepén meg is emelte borral teli poharát. Az egybegyűltek ezt követően birtokba vették a hidat, melynek túlfelén mindenkit egy pohár debrői bor várt.

 

Varga Csaba: Aldebrői hídavató

Már áll a híd!
A büszke tűzmadár
Mint hamvából kelő
Főnix száll fel rá!
És összeköti a múltat a jelennel
Kik várjuk már nagyon
Hogy megteljék élettel!
Az ősi föld, mely anyaként befogad
Szkíta herceget, németet és magyart,
Mert magyarrá tesz a munka és szorgalom
Szőlővel, dohánnyal megfizet gazdagon!Í
Íme a jelkép! A múltból a jelenbe
Jelenből tovább, a biztos jövőbe!
Járjon hát rajta át
Ifja és felnőttje
Aldebrő községnek
Szorgos, büszke népe!
Szolgálja e kis híd
Az összetartozást,
Nemzedékek között
Baráti kézfogást.

 

2020. június 22.

Szöveg és fotó: Kápolnai Nagy Ágnes