Az esősen induló nyár után rekkenő hőséget küldtek ránk az égiek. A kánikulában nem csak mi szenvedünk, a kutyáink is enyhülést várnak. Mit tehetünk annak érdekében, hogy könnyebben viseljék el a meleget négylábú barátaink? Pál Yvett, a gyöngyösi gyepmesteri telepet működtető Új Nap Közhasznú Egyesület vezetője hasznos tippeket adott nekünk, melyeket kedvenceink érdekében érdemes megfogadnunk!

A kutyák jóval kiszolgáltatottabbak az időjárás viszontagságainak, mint mi, emberek, ezért felelős gazdaként muszáj odafigyelni az igényeikre, különösen olyan extrém melegben, mint a mostani.

1: Mindig legyen a kutyus előtt friss, hűvös víz, melyet gyakran cseréljünk, hiszen a tálban pillanatok alatt felmelegszik! Vizet sétához is vigyünk magunkkal!

2: Ha kinti tartású a kutya, a háza legyen árnyékban!

3: A sétáltatás kora reggel vagy este történjen, különösen városban, ahol az aszfalt- és betonfelületek tűzforrók lehetnek. Mindig gondoljunk arra, hogy mi szívesen mennénk-e a forró úton mezítláb. Érdemes ilyenkor is mancskrémet használni.

4: Mi a hőségben főként prémium minőségű, magas hústartalmú száraz táppal etetjük a kutyáinkat, mert a konzerv maradéka gyorsan romlik. Fontos, hogy semmi ne maradjon a kutya táljában, azonnal mossuk el, amiből evett.

5: Nem győzzük hangsúlyozni a külső- és belső élősködők elleni védekezést! A kullancsok a kutyákra is veszélyt jelentenek! Ma már csak ízlés és pénztárca kérdése, hogy ki milyen kullancs- és bolha elleni szert választ: cseppet, tablettát vagy éppen nyakörvet. Havonta történjen belső féregtelenítés is!

6: Ne feledkezzünk meg megfelelő szőrápolásról sem! Érdemes a vastag bundájú kutyusokat kutyakozmetikushoz vinni, aki szakszerűen könnyít az állat terhén. Ne otthon végezzük az aljszőrzet eltávolítását! A szakember a fajtajellegnek megfelelően látja majd el kedvencünket, hogy őszre-télre ismét csodaszép bundája legyen.

7: Sok pancsolás, locsolás, zuhany vagy strand! Amennyiben lehetőségünk van rá, látogassunk meg egy közeli patakot vagy tavat, esetleg egy kijelölt kutyás strandot. A mi védenceink is imádják a slagozást, a medencés pancsolást!

Fotó: pixabay

8: Óvatosan a légkondival! Ha a lakásba ki-be járó kutyánk van, ne állítsuk túl hidegre a klímát, nehogy megfázzon a kutya!

9: Ha kóbor ebet vagy napra kikötött kutyát látunk víz és élelem nélkül, ne habozzunk értesíteni a helyi önkormányzatot! Amennyiben bizonytalanok vagyunk, hogy kinek szóljunk, inkább több helyre is jelezzük, hogy baj van, például a rendőrségnek, a kormányhivatalnak, vagy végső esetben egy menhelynek. Ne menjünk el tétlenül a kóbor kutyusok mellett sem, mert talán mi vagyunk az utolsó esélye az életben maradásra! Sajnos a menhelyek mindenhol telítve vannak, ezért már az is nagy segítség, ha pár napra magunkhoz tudjuk venni és biztonságban elhelyezni, míg egy kicsit megerősödik és megtörténik a chip leolvasása. Közben hátha megkerül a gazdi is. Chipet a MOL benzinkutakon, állatorvosnál, állatpatikában vagy egyes kutyás egyesületeknél lehet olvastatni. A kapott kód alapján fel kell hívnunk a regisztrációs adatbázishoz hozzáférő állatorvost, akitől megtudhatjuk a gazda elérhetőségét.

10: Tele van az internet cuki videókkal, ahol a kutyák fagyasztott finomságokat nyalogatnak. Egy-egy fagyi még belefér, de a jeget inkább kerüljük, mert megfázhat a kedvencünk torka!

10+1: Talán a legfontosabb, életmentő tanács: soha ne hagyjunk kutyát a zárt autóban, még pár percre sem! A kutya hőgutát kaphat a forró beltérben, és ha nem érkezik időben segítség, el is pusztulhat! Ha bárhol a hőguta tüneteit észleljük kutyánkon azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Még tombol a nyár, vakáció van, így talán belefér egy rendhagyó programnak egy közeli menhely vagy gyepmesteri telep meglátogatása, ahol rengeteg szebbnél szebb kutyus várja, hogy végleges otthonra, szerető családra leljen! Ha úgy döntünk, hogy örökbe fogadunk egy árva állatot, örök barátot, hű társat kapunk cserébe!

Almának sikerült: májusban megtalálta álomcsaládját! Fotó: Új Nap Egyesület

Az Új Nap Egyesület a koronavírus járvány alatti veszélyhelyzetben szüneteltette a gyöngyösi Tesco áruházba kihelyezett örökbefogadási programját, ám reményeik szerint hamarosan újra bemutathatják néhány gazdikereső védencüket az áruház vásárlóinak. Ilyenkor főként a telepen élő kölyköknek keresnek új otthont, hogy ne a rácsok között nőjenek fel, hanem védelmező, szerető családban.

Természetesen adományokat  – felszerelést és élelmet – is szívesen fogadnak, hiszen amennyiben a vírus újabb hulláma miatt ismét változások követeznek be, a gondjaikra bízott kutyák élelmezése is nehezebbé válhat.

2020. 08. 11.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt fotó: pixabay, TheOtherKev