Korábban már beszámoltunk arról az egyedülálló kezdeményezésről, melynek keretében fajtatiszta kuvasz kölyköket helyeznek ki gazdálkodókhoz, ezzel segítve az egyre gyakrabban megjelenő, az állatállományt veszélyeztető nagyvadak elleni védekezést. A Program célja kettős, a védekezés mellett ősi magyar kutyafajtánk eredeti feladatkörének megőrzését is támogatja. Szép Ábrahám, a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program elindítója az eddigi tapasztalatokat és a legfrissebb híreket osztotta meg velünk.

– Tegnap egy pálosvörösmarti gazdához került egy kuvasz kiskutya. Mi volt az esemény különlegessége?

Egy ideje együttműködünk a WWF Magyarország Nagyragadozók (Large Carnivores) programmal, melynek célja a nagyragadozók – a farkas, a medve és a hiúz – védelme, a velük kapcsolatos kommunikáció, a tévhitek eloszlatása, üldöztetésük megállítása. A szervezet az Európai Unió támogatásával megvalósuló EuroLargeCarnivores LIFE program keretében azon dolgozik, hogy sikeres párbeszédet folytasson a nagyragadozók által érintett érdekcsoportok között annak érdekében, hogy a felénk is egyre gyakrabban felbukkanó állatokkal való együttélésünk problémamentes legyen. Vannak közös munkáink, lakossági fórumokat, tájékoztató eseményeket szervezünk. A köztünk fennálló szerződés jóvoltából a Kuvasz-Őr Alapítvány támogatást kapott a WWF Magyarországtól, melyből 5-6 kuvasz kiskutya kihelyezését tudjuk megoldani, köztük a most Pálosvörösmartra kikerült szukáét is. Ez hatalmas segítség nekünk, ugyanis így viszonozhatjuk azon tenyésztők gesztusát, akik a program kezdetén ingyen ajánlottak fel törzskönyvezett kölyköket a gazdáknak. Ilyen volt többek között a kápolnai Fehér-Morcos Kuvasz Kennel mestertenyészet is.

– Mit tudhatunk a pálosvörösmarti helyszínről, mi lesz a feladata a fiatal pásztorkutyának?

Kovács Gábor és Molnár Edit kapta a kutyust, aki a Nógrád megyei Béren található Hegyvidék Őre Kuvasz Kennelből származik, egy fiatal tenyésztőtől. Gábor és Edit egy tanyán élnek, s több száz hektáron szabadon legeltetnek. A közelben lakó barátaik személyesen is találkoztak medvével a Mátrában, így nem volt kétség: védeni kell a jószágokat, mégpedig természetes és nagyragadozó-barát módszerrel. Sosem az a célunk ugyanis, hogy kárt tegyünk a vadakban, csupán az, hogy hatásosan elriasszuk, hogy többet ne merészkedjen az állataink közelébe. Ez a kuvasz eredeti dolga, ezt csinálta évszázadokon át a pásztorok mellett, s ebben olyan jó, mint senki más.

Íme Hegyvidék Őre Aga, a pálosvörösmarti kuvasz szuka

A kihelyezés előtti kötelező környezettanulmányt követően Gáborral és Edittel Bercel Ordaspusztán néztünk meg két dolgozó kuvaszt. Miután Gáborék és környezetük is alkalmasnak bizonyult a kölyök befogadására, szerződést kötöttünk. Ennek értelmében a kutya 1 évig még a Kuvasz Őr Alapítvány tulajdonát képezi, s csak ezt követően – a megfelelő táplálási-, tartási-, nevelési javaslatok betartásával – kerül át a gazdálkodóhoz.

Ha bármilyen probléma adódna – eddig 19 helyszínen 5 esetben szembesültünk ilyennel – a kutyust visszavesszük és a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület fajtamentő vezetője és a kutya tenyésztője segítségével helyezzük el új gazdihoz. Hozzáteszem, az ilyen esetekben soha nem a kutya volt a ludas, mindig a gazda követett el olyan hibákat, melyek mellett nem mehettünk el, s biztonságosabb volt máshová elhelyezni az ebet. A kutya kihelyezéséről szóló szerződésben egyébként szerepel a rendszeres látogatás és kapcsolattartás is, és természetesen nyugodtan kereshetnek minket felmerülő problémák esetén. Kovács Gábor és Molnár Edit Abasáron telelteti az állatait, s tavasszal, mikor visszatérnek Pálosvörösmartra egy újabb kis kuvaszt, egy kan kölyköt kapnak majd.

– Volt már példa arra, hogy a kuvaszok elriasztották a közelben ólálkodó nagyragadozókat?

Persze, ilyen esetről is beszámoltak nekem. Volt olyan helyzet, amikor a hóban található nyomokból lehetett azonosítani, hogy a kuvaszok és a villanypásztor ottléte bizonytalanította el a farkast; ezt az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai is megerősítették.

– Kik segítik a programban végzett munkáját?

Nagyon jó a kapcsolatunk a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesülettel, akik rendszeresen járnak ki tenyészszemlézni a kutyáinkat. A tenyészszemle célja az ebek tenyészthetőségének megállapítása és a tenyésztésre nem kívánatos egyedek kiszűrése. Szeretnénk, ha kiváló, minősített, törzskönyvezett egyedek vinnék tovább a fajta ősi tudását. Törzskönyv nélkül nincs kuvasz, csak egy nagy fehér kutya!

A Kormány is több programmal segíti a magyar fajták fennmaradását, mi a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesülettel közösen egy Agrárminisztérium által meghirdetett pályázaton nyertünk támogatást, mely 5 kiskutya megvételét fedezte, a szükséges egészségügyi szűréseket és egyéb járulékos költségeket is beleértve. A források átcsoportosításával egy hatodik kutyát is meg tudtunk vásárolni ebből a keretből. Eredetileg májusban kellett volna lezárnunk a pályázatot, de a koronavírus járvány miatt ezt december 31-éig meghosszabbították. Tavaly decemberben alapítottam meg a már említett Kuvasz Őr Alapítványt, így egyszerűbbé vált a pályázati forrásokhoz való hozzáférés, illetve a külső támogatások fogadása is.

– Hogyan látja a kuvasz helyzetét, sikerült az állami és civil közreműködéssel stabilizálni a fajta státuszát hazánkban?

Lassan ugyan, de javulás tapasztalható, megállt az egyedszám csökkenése és az érdeklődés növekvőben van a fajta iránt. Létezik a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesületnek egy másik népszerű programja, a Kuvaszok a Polgárőrségben Program is. Figyelnünk kell ugyanakkor, hogy csak hozzáértőkhöz kerüljenek kuvaszok, különben sosem szabadulunk meg a fajtát övező negatív képzetektől. Természetesen mindehhez megfelelő marketingre is szükség van. Sokan szeretnének kuvaszt például Kanadában, ahol rengeteg farm működik, s ahol bizony lenne dolga a magyarországi kincsünknek!

Bivalytói Büszke Bankóról (Betyár) Balatonon teljesít szolgálatot. Térségünkben Pétervásárán és Bekölcén is a program keretében kihelyezett kuvaszok vigyáznak a jószágokra

Ez a fajta kifejezetten okos, intelligens és önálló, bátorságát, erős idegrendszerét, rettenthetetlen hozzáállását becsülnünk, őriznünk kell. A gazdákhoz kihelyezett kölykök az állatokkal együtt felnőve megtanulják, hogy vigyázni kell azokra, segíteni a tulajdonost, bátran, magabiztos kiállással védeni a birtokot. Erre születtek, ilyen helyzetekben vannak igazán elemükben! A nyáj mellett éberen őrködő, nemes kuvasz látványa a természet egyik remekműve!

2020. 09. 22.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Ladóczki Balázs, NMH, nool.hu