A gyalog vagy kerékpárral bejárható családbarát tanösvény a helyben nagy hagyományokkal rendelkező pálos rend történetét mutatja be az ide érkező turistáknak. A Pálos Fogadóban a rendről szóló állandó kiállítás is helyt kap majd. A beruházás 195 millió forint uniós támogatással valósult meg.

A rendezvényen Bodócs Attila a település polgármestere büszkén mutatta be Pálosvörösmart egyik legnagyobb beruházását. Elmondta: a tanösvény és a fogadó ötlete már évekkel ezelőtt megfogant, s végül tavaly augusztusban a kivitelezés is elindult. Az értékeinket bemutató fejlesztéssel bekötöttük a községet a Mátra turisztikai vérkeringésébe -fogalmazott a polgármester. Pálosvörösmart épített értékei közül kiemelte a katolikus templomot és a Mária-parkot, majd hozzátette: az új tanösvény – játszótérrel, nyársalóhellyel, meditációs ponttal és mezítlábas ösvénnyel – tovább bővíti ezt a sort. A fogadóban a tervek szerint egyebek mellett borvacsorákat rendeznek, különféle tárlatokat nyitnak, s a helyi termelők áruit is felvonultatják. A fogadó tulajdonképpen a Dél-Mátra fogadókapuja is lehet – mondta Bodócs Attila.

Horváth László országgyűlési képviselő és Bodócs Attila, Pálosvörösmart polgármestere az ünnepélyes projektzárón

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője beszédében megnyugtató, gyarapodó, harmonikus helynek nevezte Pálosvörösmartot, ahol jó lenni, s ahová jó jönni. A Mátra újabb turisztikai attrakcióval lett most gazdagabb, mely a Boldog Özséb esztergomi kanonok által alapított egyetlen magyar szerzetesrend, a szerénységükről ismert pálosok eszméjét viszi tovább, melyben a cél a lelki elmélyülés és a hívek szolgálata. Az új beruházás segít a magyarság megtartásában, mely különösen nagy felelősség egy olyan település esetén, amely a pálosoknak szenteli az értékeit. Az itteni táj szépsége és a lelki tartalom együtt adja azt, amit ma a pálosok jelentenek nekünk. A Mátra vonzó turisztikai célpont, de egyben szakrális helyszín is – fogalmazott a képviselő.

Az akadálymentes és energiatakarékos Pálos Fogadó épületét Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke áldotta meg. Az esemény résztvevői bejárták a tanösvényt, megtekintve annak információs- és szabadidős elemeit.

2020. 09. 30.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás