A fontos üzenetet hordozó lépésről Tóth Szilvesztert, a település tavaly megválasztott polgármesterét kérdeztük.

– 2020 van. Miért pont most?

Ha rajtam múlott volna, biztosan nem állt volna eddig ez az alkotás Gyöngyösorosziban, ám a korábbi vezetés ezt valószínűleg nem tarthatta kellőképp fontosnak. Úgy érzem, ehhez nem is nagyon lehet mit hozzáfűzni, az emlékműnek mennie kellett.

Tóth Szilveszter, Gyöngyösoroszi polgármestere

– Emlékszik rá, hogy mikor állíttatták?

Korábban egy másik szovjet emlékmű állt a templomkertben, de amikor oda utat építettek, azt kivitték a temetőbe, ahol a mai napig is látható, nemrégiben fel is újította a konzulátus. Az utódját – amit most elbontottunk – emlékeim szerint 1969-ben építtette a Tanács. Később, a rendszerváltozás után leszedték róla a vörös csillagot. Sok évig jártak ide koszorúzni, ünnepelni a helyi kisdobosok, úttörők április negyedikét és november hetedikét…

– Hogy fogadták a faluban az elbontás hírét?

Sokan örültek neki, bár akadt olyan is, akinek nem tetszett a testület döntése. Talán neki kedvesebb a régi rendszer.

– Játszótér épül az emlékmű helyén. Milyen forrásból valósítják meg?

A Magyar Falu Programból elnyert pályázati támogatással építjük meg a játszóteret itt, a művelődési ház mellett. A munkálatok hamarosan elkezdődne, s még ebben az évben át is adjuk településünk új színfoltját a gyermekeknek.

– Hová szállítják az elbontott emlékművet?

A talapzatról leszedett gyöngyössolymosi követ talán majd felhasználjuk egy másik beruházásunkhoz, jó lehet például kerítésalapnak. A bontásból eredő egyéb maradványokat szabályosan elszállíttattuk.

– Horváth László, a térség országgyűlési képviselője Facebook posztban gratulált önnek a lépéshez.

Örülök, hogy a képviselőnk is üdvözli a döntést – ebben az esetben szó szerint a döntést –, abban pedig maximálisan egyetértek vele, hogy a játszótér építése, a funkcióváltás minden mozzanatában szimbolikus.

2020. 10. 09.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás