Szerdán átadták a Kompolt-Nagyúti Általános Iskola teljes felújítása során már elkészült, és oktatásra már használható épületrészeket.

A koronavírus-járványra tekintettel, a tanulók nélkül megrendezett, szűk körű eseményen Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója, valamint Kollár Tamás az oktatási intézmény vezetője is részt vett.

Az építési munkálatok alatt álló épületkomplexum felújítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatának köszönhetően mintegy egymilliárd forint segítségével valósíthatja meg az Egri Tankerületi Központ. A teljes összegből 893 millió forint építési beruházás, míg nagyságrendileg 100 millió forintos eszközbeszerzésre fordíthattak, melynek köszönhetően a taneszközök, bútorok, egy 55 fős nagybusz, illetve informatikai eszközök is a közel 350 tanuló és a pedagógusok rendelkezésére állnak. Az iskolai épületegyüttest teljesen átalakítják és egy 400 négyzetméteres épületrésszel bővítik is, melyben 5 tantermet, kiszolgáló helyiségeket  építenek. A régi épületszárnyban is új szaktantermeket alakítanak ki, illetve megújul a fűtési rendszer, a padlózat a falfestések, cserélik a nyílászárókat és homlokzati szigetelést is kap.

A tankerület igazgatója, Ballagó Zoltán az ünnepélyes átadáson a Kékes Online-nak adott interjújában elmondta, hogy a Kompolt-Nagyúti Általános Iskola teljes felújítására – az EFOP 4.1.2-es pályázati konstrukcióban – 2017. augusztus végén született döntés. A munkaterület átadására 2020. április végén került sor, akkor kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok, melyek a tervek szerint 2021 nyarára fejeződnek be véglegesen.

Amint azt Ballagó Zoltán felidézte, a jelenlegi tanév úgy indult, hogy csak az elsős és másodikos tanulók kezdhették meg itt a tanulást, a felsőbb osztályokba járók négy másik oktatási helyszínen kezdtek szeptemberben. Ekkor tettünk egy vállalást a kivitelezővel közösen, miszerint az őszi szünet után birtokba vehetik a gyerekek és a pedagógusok az első két épületet. A vállalásunkat teljesítettük, hiszen november másodikán visszaköltözhettünk az épületbe – foglalta össze a tankerület vezetője.

Biztos vagyok abban is, hogy határidőre, 2021 nyarára befejezik a teljes felújítást, így a következő tanév már így kezdődhet. Ennek eredményeként egy megnövekedett kapacitású, megújult és megszépült, a modern követelményeknek maximálisan megfelelő iskola szolgálja a térséget – mondta Ballagó Zoltán. Köszönetet mondott mindazoknak, akiknek része volt a fejlesztés elnyerésében és megvalósításában.

Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője megköszönte mindenkinek, aki megálmodta, végigvitte, hitt benne és segítette ezt a hatalmas beruházást. Kiemelte az együttműködők segítségét, akiknek köszönhetően a felújítás alatt, – mint fogalmazott, – ha nem is a megszokott, de mégis normális mederben folyhatott az oktatás. Ballagó Zoltánnak külön köszönetet mondott és felidézte, hogy az elmúlt hónapokban és években nagyon sokszor tartották egymásban a lelket és dolgoztak együtt, amikor komoly küzdelmekkel kellett szembenézniük a fejlesztés sikere érdekében.

A képviselő hangsúlyozta, hogy bár az alaptól a tetőig, kívül és belül is szinte minden elemében megújul az iskola, most mégsem a falakat és az eszközöket ünnepeljük, hanem az iskolát. Szavai szerint ezek az erőfeszítések és a fejlesztésre költött pénz akkor ér célba, akkor nyeri el értelmét, ha azt szolgálja, hogy az itt tanuló gyermekeket jobb feltételek között tudja felkészíteni az életre.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elismerését fejezte ki a térség pályázati aktivitása és eredményessége kapcsán, mint elmondta ezekben a pályázati konstrukcióban, ebben a ciklusban mintegy 100 milliárd forint értékben tudnak az országban oktatási fejlesztéseket átadni. Mint hangsúlyozta, ez a fejlesztés nem csak az iskolát szolgálja, hanem az egész térséget.

Kollár Tamás, a Kompolt-Nagyút Általános Iskola igazgatója hangsúlyozta, hogy az új tornaterem a mozgásigényeket is ki fogja elégíteni, valamint az új wi-fi hálózat és számítástechnikai eszközök még könnyebbé fogják tenni a mindennapokat. Az iskolaigazgató köszönetet mondott kollégáinak, a technikai dolgozóknak is az elmúlt időszak megfeszített munkájáért.

2020.11.05.

Kékes Online, Zelei Dániel

Fotó: Gyetvai Péter