Az Országos Kéktúra útvonala legendás. Évente több ezren vágnak neki a jelenleg 1171 kilométer hosszú, 27 szakaszból álló, több mint 36 ezer méter szintkülönbséggel rendelkező jelvényszerző túramozgalom valamely szakaszának.

Akadnak, akik néhány hét vagy hónap alatt teljesítik a túrát, ám előfordul az is, hogy valaki hosszú éveken át vadássza a bélyegzőhelyeket. Az Alpokaljától egészen a Zemplénig kanyargó útvonal térségünk két hegységét, a Mátrát és a Bükköt is átszeli. Az 1171 kilométeres túrán számtalan szálláshely várja a több napon át barangoló vándorokat, ám bátran állíthatjuk, hogy a Nagy Kék Út legkülönlegesebb szálláshelyei közül kettő biztos, hogy itt van a közelünkben. Hogy melyek ezek? Mutatjuk összefoglalónkban, bízunk benne, hogy kedvet csinálunk a természetjárás autentikus formájához. Kalandra fel!

Bükk, Cserepes-kő

Hazánk feltárt barlangjainak egynegyede a Bükk-vidéken található, melyek közül néhány már az őskorban is lakott, illetve hasznosított volt. A Bükk-fennsík déli peremét képző „Bükki kövek” sorozatának egyike a 823 méter magas Cserepes-kő, mely nevét a csúcs keleti oldalában található látványos karrmezőről kapta. A Cserepes-kő mészkőcsúcsának délkeleti oldalában található, egyetlen tágas teremből álló barlangot a túrázók vették birtokukba. A barlang barlangszállássá alakításának pontos időpontja nem ismert, de forrásokból tudjuk, hogy már az 1900-as évek elején turistajelzés vezetett ide. A karni felső ladin kori mészkőben kialakult, mára inaktívvá vált forrásbarlang az Országos Kéktúra (OKT) egyik legautentikusabb, legkülönlegesebb szálláshelye. A szabadon látogatható, díjtalanul igénybe vehető, 2,5 méter magas, 6 méter hosszú és 7 méter széles szálláshely fűthető és zárható, a barlangterem 6 fő befogadására képes, aludni a beltérben kialakított, fából készített fekhelyeken lehetséges. Bár a sziklaüreg lakóbarlanggá alakításának pontos időpontja nem ismert, annyi bizonyos, hogy ez volt Magyarország első, természetjárók számára igénybe vehető barlangi szálláshelye. A bakancsos túrázók kedvelt célpontja a Cserepes-kő, hiszen itt valóban teljesen nomád körülmények várják a természetjárókat.

Az ide érkezőknek hálózsákról, élelemről vagy főzőeszközökről, világításról (gyertya vagy elemlámpa) száraz tűzifáról, ivóvízről kell gondoskodnia. A legközelebbi forrás több mint két kilométer távolságban lelhető fel, míg a lakott területek közül Bélapátfalva 8,2 kilométer, Szilvásvárad 8,5 kilométer, Répáshuta 10 kilométer, Felsőtárkány pedig 9,5 kilométer távolságban érhető el turistaúton. Az Országos Kéktúra 23. szakaszán található, a jelvényszerző túramozgalom egyik bélyegzőhelye.

Mátra, Galyatető

A hazánk második legmagasabb kiemelkedéseként ismert Galyatető nem csak természeti, annál inkább építészeti témában kínálja az Országos Kéktúra egyik legizgalmasabb szálláshelyét. Galyatető keleti, Péter-hegyesének nevezett 960 méteres kiemelkedésén évtizedek óta helyi terméskőből, kemény andezitből épített kilátótorony áll, mely 2013-2015 között esett át egy igen komoly felújításon. A meglévő, terméskőből épített, 17 méter magas épületet még 13 méterrel toldották meg, így a megújult, 30 méter magas torony felső teraszáról közel 1000 méteres tengerszint feletti magasságból nyílik elképesztő, 360 fokos körpanoráma minden égtáj irányába, elsősorban a Nógrádi-medencére és a Karancsra, a Parádi-medencére és a Bükkre, a Galya-fennsíkra és természetesen a mátrai panorámák elmaradhatatlan részét képző Kékestetőre. A megmagasított, látszóbeton felületű toronyrész belsejében úgynevezett bivakszállásokat hoztak létre, melyek mára térségünk meghatározó turisztikai elemeivé váltak.

A Galya-kilátó bivakszállásai elsősorban a Kéktúrát teljesítő természetjárók, illetve a kalandos szálláshelyeket kedvelő túrázók számára kerültek kialakításra, ahol a cserepes-kői barlangszálláshoz hasonlóan mindössze egy fa padló áll rendelkezésre a hálózsákkal és egyéb felszereléssel érkezők számára. A bivakolók számára elérhető internetkapcsolat, áram és világítás is – természetesen csak abban az esetben, ha igénybe is kívánják venni ezeket a lehetőségeket. Az újonnan épített toronyrészben három kör alakú, színes ablakokkal és ajtóval ellátott, autentikus szálláshely található, melyekben egyidejűleg, bivakonként 5 fő tartózkodhat. A Galya-kilátó az Országos Kéktúra 20-as szakaszán érhető el, szintén bélyegzőhely.

 

2020. november 20.

Demecs Norbi

Bükki fotók: Demecs Norbi
Mátrai fotók forrása: Magyar Természetjáró Szövetség