Több mint 450 millió forintból újul meg a parádi Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézményben magas szintű művészeti oktatás is zajlik, így a legjobban az új tánctermet várják a gyerekek.

A parádi iskola egyik fele gyermekzsivajtól hangos, a másik pedig munkagépek zajától visszhangzik. Javában zajlik a felújítás az intézményben, ahol Révész Lilla igazgató kalauzol végig bennünket. A járványügyi előírásokat maximálisan betartva, csupán az külső munkálatok helyszínét járjuk be.

A Hatvani Tankerületi Központ több mint 450 millió forint támogatást nyert az iskola felújítására. Az igazgató azt mondja, a beruházás idén júniusban indult, akkor – a koronavírus-járvány miatti intézkedések értelmében – digitális oktatás zajlott, így a szakemberek az iskola teljes egészét birtokba vehették.

Révész Lilla, a Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója

A belső munkálatok jó része már be is fejeződött, 11 tanterem újult meg, de kicserélték a víz- és villanyvezetékeket, amik még a ’60-as években álltak szolgálatba, így igencsak időszerű volt már a cseréjük. Ezenkívül új radiátorokat és a világítótesteket szereltek fel, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert és szigetelték a külső homlokzatot is.

A suliba jelenleg 237 tanuló jár, köztük igen sok tehetséges fiatal bontogatja ott a szárnyait, akik már nagyon várják, hogy az új táncteremben gyakorolhassanak. Ez még javában épül, de az új tanári szoba, valamint az udvar és a tornaterem felújításán és új öltözők kialakításán is serényen dolgoznak a szakemberek.

Épül a tornaterem, amely korszerű sportpadlót kap

A település polgármestere, Mudriczki József azt mondja, minden, a településen megvalósuló fejlesztés öröm, de az iskola különösen fontos számukra. A parádiak pedig büszkék a náluk tanuló diákokra, akik megannyi versenyen szerepelnek kiemelkedő eredménnyel.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott az iskola igazgatójával való találkozás során úgy fogalmazott: az intézmény hamarosan a jó hírnevéhez méltó, modern külsőt és belsőt kap, a diákok egy korszerű és szebb környezetben tanulhatnak, élhetik át az alkotás örömét, erejét.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott (jobbról az első) egyeztet az intézményben zajló fejlesztésről

Révész Lilla beszélgetésünk végén arról is mesél, idén elmaradtak a rendezvényeik, de nem hagyják, hogy a Covid minden élményt elvegyen a gyermekektől. Kollégáival együtt úgy döntöttek, megtartják az őszi és téli ünnepségeket, akkor is, ha csak a virtuális térben is adódik arra lehetőség, hogy a közönség elé álljanak. A diákok – felkészítő tanáraikkal együtt – lelkesen készültek az október 23-ai ünnepre. A járványügyi szabályokat betartva, minden osztály külön vette fel kamerával az előadását, amit aztán feltöltöttek egy videómegosztó csatornára, sőt, a település honlapjára is, így a parádiak otthonaikban nézhették meg a gyermekek ünnepi műsorát. Most, az adventi időszak közeledtével ugyanez a tervük. Ahogyan az igazgatónő fogalmaz, más lesz az idei karácsony az iskolában is, de lesz!

 

2020. november 28.

Szöveg és fotó: Korepta Lilla