Sikeres pályázatnak köszönhetően már nem gond többé a vidéki versenyekre történő eljutás a Tarnamente Sport és Szabadidő Egyesületnek. A Magyar Falu Programnak köszönhetően 3,25 millió Ft-ot nyert a társaság, melynek nagyon örültek. Kollár Tamás egyesületi elnök, a Kompolt-Nagyúti Általános Iskola igazgatója büszkén mesélt az alapításról, programokról, az elért eredményekről.

Mikor és milyen célokkal alakult meg az egyesület?

2017-ben alakultunk négy település – Kompolt, Kál, Kápolna, Nagyút – összefogásából. Büszke vagyok rá, hogy a négy alapító településen túl már Tenk is csatlakozott hozzánk. A Tarnamente Sport és Szabadidő Egyesület fő célja, hogy a fent említett települések versenysportját és szabadidős programjait koordinálja. Legnagyobb részben a labdarúgás képviselteti magát, de szeretnénk, ha a többi szakosztályunk is – az asztalitenisz, fitnesz, kerékpáros, sí szakosztályok – minél sikeresebbek, és népszerűek lennének a térségben élők körében. Különféle programok szervezésével kívánjuk erősíteni ezeket a sportágakat is. Sítáborokat, kerékpáros túrákat szervezünk, és a fitnesz szakosztály bejegyzése is a küszöbön áll már. Jelenleg 83 igazolt sportolónk van a 6 éves óvodástól az 50 feletti örök fiatalokig.

Nemrég sikeresen pályáztak, egy kisbusz érkezett önökhöz. Miben segíti a munkájukat az új “csapattag”?

Nagy öröm, hogy pályázati támogatásból tudtunk vásárolni egy 9 fős kisbuszt. 2020-ban a tenki szabadidő és sportélet is a mi égiszünk alatt indult ismét útnak. Fejlődött a sporttelepünk is, hiszen átadtuk az öltözőt, valamint helyi kezdeményezésre és társadalmi összefogásból korlátot, cserepadot, és pályát is építettünk, szépítettünk. A legnagyobb nehézséget a mérkőzésekre való eljutás jelentette. A csapatok mozgatása, a játékosok utaztatásának logisztikája nagy fejtörést okozott a hétköznapokban. Az egyesület vezetőségével egyetértésben minden lehetőséget megragadunk, amely a működést, vagy az egyesületünk fejlesztési lehetőségekeit szolgálja. Több pályázatot is beadtunk, melyből a Magyar Falu Program Civil szervezeteknek kiírt pályázatán sikerült egy használt járművet vásárolnunk.

A járvány és a veszélyhelyzet bizonyára az egyesület munkáját is korlátozta. Mi az a tevékenység, ami megmaradhatott?

A covid kétségtelenül megnehezítette a dolgunkat. Mint mindenki más, mi is nagyon nehéz időszakot éltünk meg 2020-ban. Egyesületi vezetőként és iskolaigazgatóként is hasonló érzelmekkel és nehézségekkel teli év volt ez, mely sok-sok küzdelemmel és építkezéssel telt, mindkét színtéren. Leginkább egy érzelmi hullámvasúthoz tudnám hasonlítani a 2020-as évet. Úgy indultunk, hogy a felnőtt focicsapatunk első helyről várta a folytatást, és jó eséllyel a magasabb osztályba való feljutást. Aztán március elején közbeszólt a vírus. Az iskolákat és a sportpályákat is bezárták, majd néhány nappal később a bajnokság is leállt. Ezért maradtunk a harmadosztályban. Nincs más, mint a jövőtervezés és építkezés. Nem unatkoztunk, épp elég feladatunk volt. Tavasszal felújítottuk a több mint két és fél évtizede gazdátlan sportöltözőt, és az iskola felújítása is elindult, mely a térség legnagyobb iskolafejlesztése. A labdarúgó bajnokságok majdnem teljes egészében végig tudtak futni az ősszel, mindössze 1-2 mérkőzésünk maradt el, melyet reményeink szerint tavasszal pótolhatunk.

Az iskolaberuházás végeztével a többi szakosztályunk is új erőre kaphat, hiszen egy teljesen modern, minden igényt kielégítő sportcsarnok is a felújítás része, amit a fenntartó engedélyével a későbbiekben az egyesület is igénybe vehet. Az sem kizárt, hogy egy régi álom, a kézilabda szakosztály életre hívása is megvalósulhat.

Szép eredményekkel büszkélkedhetnek, amely mögött bizonyára lelkes csapat és támogatók állnak!

Működésünket az önkormányzatok támogatásából, és néhány helyi cég szponzorációjából biztosítjuk. Nagy reményeket fűzünk a TAO támogatások felhasználásához is. Sokaknak sokat köszönhetünk, rengetegen tettek azért, hogy minél jobb körülmények között végezhessük munkánkat. Egy nevet azért mégis megemlítenék, Krisztián Gábor szakosztályvezetőnek szeretném megköszönni az áldozatos, fáradságokkal teli munkáját. Köszönjük szponzorainknak és az önkormányzatoknak a támogatásokat! Szurkolóinknak, családjainknak a segítséget és buzdítást. Szeretném megköszönni játékosainknak az egész éves kitartó munkát, és a rengeteg szép eredményt és élményt, amivel megajándékoztak bennünket. Kívánok mindenkinek sikerekben gazdag új esztendőt!

 

2021. január 5.

Szerző: K. B.

Fotó: beküldött