A Bükki Nemzeti Park határán fekvő festői kis település minden esélyt megragad a talpon maradásra, fejlesztési források lehívására. Az ötezer fő alatti falvakat és kisvárosokat támogató Magyar Falu Program is a falu segítségére van. A részleteket Pallagi Alfréd polgármestertől tudtuk meg.

Még kimondani is öröm hogy Bátorba egyre több fiatal család költözik, így a magyar falvak mumusa, az elöregedés kevésbé érint – fogalmaz a településvezető. Dolgozni főleg Egerbe járnak az aktív korúak. Egy csendes, nyugodt, hegyi faluba hazatérni pihentető, megnyugtató, a természet közelsége feltölti az itt élőket. Itt említem meg az egyik legfontosabb beruházást, a nemrégiben megvalósult bükkszéktetői bekötőút felújítását volt, mellyel visszakapcsolódtunk Eger vérkeringésébe.

A lenyűgöző természet látványát szeretnénk minél több ide érkezővel megosztani, Bátort és környéke helyét lefixálni a turisztikai térképen, ezért a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést érintő kiírására pályáztunk, s az elnyert összegből elkészült egy korszerű, energiatakarékos és akadálymentes turisztikai fogadóépület.

Műszakilag elkészült a turisztikai központ, hamarosan hivatalosan is megnyílik

A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést érintő kiírására pályáztunk, s az elnyert összegből elkészült egy korszerű, energiatakarékos és akadálymentes turisztikai fogadóépület.

A projekthez kapcsolódik egy tanösvény kialakítása is, amely a Mogyorós-kúttól indul és a csemetekertnél, az erdőben folytatódik. A hivatalos megnyitót követően a látogatók itt hozzájuthatnak majd a települést érintő információkhoz, bemutatjuk a helyi érdekességeket. Tervezzük, hogy az épület mellé egy kerékpártárolót is építünk a későbbiekben. Muszáj a turizmus felé nyitnunk, mert egyéb ipari tevékenység egy precíziós öntödén, a bolton és a kocsmán kívül nem igazán van nálunk, s erre ösztönöz minket a közvetlen környezetünk is.

Folyamatos az egyeztetés Horváth László országgyűlési képviselővel

Nagy segítség számunkra, hogy a Magyar Falu Programban a közterületek karbantartására szolgáló kistraktort nyertünk, a gép kora tavasszal érkezik meg. A járműhöz ágaprító- és sószóró adaptert is beszerzünk. A Kormánytól emellett 39 m3 szociális tűzifát is kaptunk, melyekkel a rászoruló családokat segítjük.

Biztonság tekintetében jól állunk, ugyanakkor a máshonnan érkező, időnként felbukkanó portyázók kedvét szeretnénk szegni egy hat egységből álló kamerarendszerrel, melynek pontos kialakításáról most folynak a tárgyalások.

Büszkék vagyunk a civil szervezeteinkre, kiemelten az önkormányzat által is támogatott Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesületre, mely legutóbb a Bátor a bátraké! Tudatosan a környezetünkért” projekt keretében, melyre mintegy 500 ezer forintos támogatást a MOL Alapítványtól. Ennek segítségével, a helyiek összefogásával az elmúlt évben egészen különleges, népi motívumokkal díszített közterületi szemeteskukát építettek, a dekorálásba a gyermekeket is bevonták. A kreatív munkához az egri Slate Design gótikus motívumokkal díszített beton térkövekkel járult hozzá.

Igyekszünk szépíteni a környezetünket, virágágyásokat hoztunk létre, melyet tavasszal a buszmegállónál és a kopjafánál folytatunk majd – mondta Pallagi Alfréd. Emellett 5 közterületen álló kerekes kutat újítunk fel, s a buszmegállót is önerőből korszerűsítjük.

Néhány éve 35,5 millió forint támogatással megújult a templomunk,  a forrást hozzá a Vidékfejlesztési Program, az önrészt pedig az Egri főegyházmegye biztosította. Az előző polgármesteri ciklusban a faluház és az orvosi rendelő újult meg, szóval lépésről lépésre fejlődünk.

Terveink vannak bőven, ezek főként a belső úthálózatot érintik. Eddig egy hosszabb járdaszakaszunk újult meg a Belügyminisztérium támogatásával Hunyadi úton 2017-ben, azonban a Dózsa György úton, a bolt előtt aszfaltburkolatra és parkolóra lenne szükség. Nagyon rossz állapotban van a Béke út, az Ady, a Petőfi, a József Attila és a Hegyalja út is, a felújítást szakaszokban tervezzük megvalósítani. A lezúduló csapadék elszállítására az elvezető rendszert szeretnénk korszerűsíteni. Elképzeléseinket folyamatosan egyeztetjük Horváth Lászlóval, térségünk országgyűlési képviselőjével.

Több út is felújításra szorul, melyek korszerűsítéséhez pályázati források szükségesek

Emellett már egyeztetés alatt van a Heves Megyei Vízművel a Laskó- és az Aranyosi patak medertisztítása, ez szintén régen tervezett feladat. A régi iskolaépület hasznosításán is gondolkozunk, jó lenne olyan vevőt találni rá, aki a helyi koncepcióba illó felújítást hajtana végre rajta.

Körjegyzőségben működünk Egerbaktával, Hevesaranyossal és Szarvaskővel, így számunkra az is öröm, ha a közelünkben lévő falvak fejlődnek.

2021. 02. 15.
Kékes Online, Burián Orsolya