Nemrég számoltunk be az abasári Bolt-tetőn zajló régészeti kutatások legújabb fejleményéről, az ásatások kiterjesztését lehetővé tevő lila ház megvásárlásáról. A történelmi kalandozás mellett most a település mindennapjaiba, fejlesztési elképzeléseibe ássuk bele magunkat Kazsu Attila polgármesterrel.

Sétánkat az ásatás helyszínén kezdjük, ahol reményeink szerint meglelik első választott királyunk sírját a régész szakemberek. Az eddig előkerült leletek biztatóak, a rotunda, egy épségben előkerült gyönyörű sírfedlap és egy osszárium utal arra, hogy történelmi jelentőségű helyen járunk. Sok még a tennivaló az ásatás körül, dolgozunk is ütemes megoldásukon – mondja a polgármester. A Magyarságkutató Intézet vezeti a feltárást, célunk egy látogatható, a leletek jelentőségéhez méltó romkert vagy még inkább régészeti park kialakítása.

Horváth László országgyűlési képviselő és Kazsu Attila polgármester az ásatás helyszínén

A borsétányon haladunk tovább, melyet tavaly ősszel egy Leader pályázat segítségével újítottak fel, térköveztek le. A szakadó esőben egy pince előteteje alatt vidám kis borozgató csapatba futunk. Öröm látni, hogy a rossz idő sem szegi kedvét a településére érkező látogatóknak, már most látszik, hogy kedvelik Abasárt.

Leader mellett TOP pályázatot is nyert Abasár, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében hamarosan két mini bölcsődei csoporttal bővül az óvoda épülete, emellett tornaszoba és szertár épül, valamint az udvar, a konyha, a gépészeti rendszer és a folyosó is megújul.

Pályázati forrásból újult meg a borsétány

Az önkormányzat tulajdonában lévő épületben megújul az orvosi rendelő teljes bútorzata és felszerelése is, mégpedig a Magyar Falu Program nyertes pályázatából.  A bútorok és műszerek nagy része már megérkezett, a rendelő dolgozói és a páciensek nagy örömére.

A Falusi Civil Alap jóvoltából hótolóval és útjavító gréderrel is fejlesztette eszköztárát a 26 éves helyi polgárőr egyesület. Szintén örömteli hír, hogy az 1882 óta működő, több hazai- és nemzetközi elismerést magáénak tudó önkéntes tűzoltó egyesület egy platós autóhoz jutott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatásával. A biztonság fokozására a meglévő közterületi kamerából álló rendszer bővítését tervezik, a kialakítása egy újabb Leader pályázat függvénye.

A polgármester az alapszolgáltatások fejlesztése mellett a turizmust, a sportot és a civil életet is erősítené

A helyi ipari parki paletta is folyamatosan bővül, egy mezőgazdasági gépek szervizelésével és autómosók építésével foglalkozó cég 2021. tavaszán kezd csarnoképítésbe itt. Az ipari park 15 hektáros területére további befektetőket is várnak, ez ügyben jelenleg is többekkel folynak tárgyalások.

A 2013-ban napvilágra került vízszennyezés elhárításának érdekében a Kormány a központi költségvetésből 260 millió forintot biztosított az átkötővezeték megépítésére, valamint a kutakban található szennyeződés feltárására, a térség vízbázisainak teljes körű állapotfelmérésére.

Az elfolyó tisztított víz környezetbarát hasznosítása Kazsu Attila egyik fő célja. Fotó: Czímer Tamás

Kazsu Attila tervei között a megtisztított víz hosszú távú, fenntartható, sőt, önfenntartó és környezettudatos hasznosítása is szerepel. Az egyszerre praktikus, szép és környezetbarát tervek megvalósításának részleteire a közeljövőben még visszatérünk, egyelőre az anyagiak előteremtéséért folynak tárgyalások.

Az önkormányzat célja, hogy minél kevesebb kihasználatlan területe álljon parlagon: a volt laktanyai sportpályán például most kutyaiskola működik, az aszfaltos pályát pedig autós driftelésre használják hétvégenként. Megtudtuk: a község látnivalói között található egy különleges természeti képződmény, az úgynevezett kőtenger, mely, bár ma már magánkézben van, a tulajdonossal történő egyeztetéssel, vezetéssel látogatható. A turisztikai- és egyéb elképzeléseinket folyamatosan egyeztetjük az országgyűlési képviselőnkkel, Horváth Lászlóval, és különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy elképzeléseink összhangban legyenek a térség fejlesztési irányvonalával – hangsúlyozza Kazsu Attila.

Abasár polgármestere lelkes támogatója minden közérzetjavító, sportos ötletnek és megmozdulásoknak: dolgozik az Abasárt Markazzal összekötő kerékpárút fejlesztésén, bozótot irt, focipályát rendez, óvodai magaságyást húz. Most éppen a helyi kyokushin karate egyesülettel együtt építik a szebb időket látott Tiszti Klubban az egyesület új dojóját (edzőtermét), és hamarosan megkezdődik a hónapokkal ezelőtt elnyert szabadtéri edzőpark tervezése is. A vírus miatt elmaradt rendezvények költségét is közösségi célokra, rég várt helyi fejlesztésekre fordították: az óvoda, illetve a védőnői szolgálat parkolója, valamint az óvoda konyhája is ebből a keretből újult meg.

A borkultúrához kapcsolódó rendezvények az idén elmaradtak, az erre szánt keretet fejlesztésekre költötték

Szóba került az önkormányzati tulajdonban lévő Baldácsy-kastély is, melynek alsó szintjén a nappali szociális ellátás működik, az emeleten pedig az óvoda tornaterme és egy ifjúsági klubhelyiség található. A jövőben ebből az épületből is többet, mást szeretne kihozni a polgármester. Tervek vannak bőven, de erről még nem hoztunk végső döntést – hangsúlyozza.

Abasár polgármesterének sűrű programja lesz ebben az évben is: ideje nagy része az alapszolgáltatások fejlesztésével, a turizmus-, az egészséges életmód- és a sportélet erősítésének, valamint a közösségi élet megújításának feladataival fog telni.

2021. 02. 23.
Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt kép: Czímer Tamás