Nagyobb biztonságban érezhetik magukat a parádiak, ugyanis a Palóc-háztól az önkormányzati hivatalig kitisztították a Tarna medrét. A részletekről Mudriczki József polgármester számolt be.

A település vezetője elmondta: azokon a kritikus szakaszokon kotorták- és ahol kellett, szélesítették ki a patakmedret, ahol a legkritikusabb állapotokat tapasztalták egy-egy hirtelen felhőszakadáskor. Előfordult már, hogy ezeken a helyeken homokzsákozni kellett a nagy mennyiségű lezúduló csapadék miatt. A szabályozott medrek jóval nagyobb biztonságot jelentenek, mint a feliszapolódott szakaszok, ahol a felgyorsuló folyás mellett nagyobb a kiöntés veszélye.

A pontos helyszíneket a patak kezelőjével az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal egyeztettük, s ők rendelték el a konkrét munkálatokat – mondta el Mudriczki József. Terveink szerint a pataktisztítás a jövőben is folytatódik, hiszen több olyan szakasz is van még a településen, ahol fontos lenne a kotrás vagy egyéb mederkorszerűsítés.

A már említett belterületi szakaszon kívül Parádsasvár felé a Mária képnél található híd térségében, illetve egyes parádfürdői és recski részeken is kitisztították a patakot. Tíz éve nem történ errefelé ilyen jellegű karbantartás, így most nagyon örülünk ennek a lépésnek, most már felkészültebben fogadjuk a lezúduló vizeket.

A Parádra érkező csapadék egy kifejezetten nagy vízgyűjtő területről érkezik hozzánk, Galyatetőről, Kékestetőről és a Mátra északi oldaláról. Bár a Köszörű-patak víztározója valamennyit felfog a csapadékból, de annyit nem, mint egy kifejezetten erre a célra létrehozott víztározó. Sajnos utóbbit a speciális körülmények miatt errefelé nem lehet építeni.

Ezzel a beruházással a már megvalósult és a folyamatban lévő fejlesztések mellett egy újabb fontos feladatot pipálhattunk ki.

2021. 04. 09.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Mudriczki József