Önkéntesek szedtek szemetet Mátrafüred és Sástó között vasárnap. A Mátra Biker SC akciójához sportolók, civilek és Horváth László országgyűlési képviselő is csatlakozott, s közel 8 köbméter hulladék került zsákokba.

A mátrai bicajosok jó ideje nemcsak a sportot, hanem a környezetvédelmet is népszerűsítik kezdeményezéseikkel. Ahogyan mi is beszámoltunk róla, január 1-jén, az újévi koccintás után takarítással kezdték az évet. A Mátra Biker Sport Club maroknyi csapata az esztendő első napján a Gyöngyös és Mátrafüred közötti kerékpárútra érkezett seprűvel, gereblyével és lapáttal. A 10 fős csapat akkor egy 300 méteres szakaszt tisztított meg az Izzós kereszteződésben, földet hánytak le az útról, sarat sepertek.

Április 11-én, vasárnap ismét akcióba lendültek, s ezúttal Mátrafüred és Sástó között, egy közel 20 fős csapattal szedték össze mások szemetét.

Jaros Pétert, a klub alelnök elmondta, rendszeresen kerékpároznak ezen a szakaszon, s nap mint nap látják, mennyi szemét van az út szélén. „Míg mások gondolkodás nélkül eldobálják a szemetüket, a mi szemünket jó ideje bántja a látvány, ezért úgy döntöttünk, közös szemétszedésre hívjuk támogatóinkat, s megtisztítjuk a hulladéktól ezt a szakaszt. A csapatot erősítette a Városom, szeretlek Egyesület, de több cég támogatta őket eszközökkel vagy épp egy járművel, amellyel oda szállították a hulladékot, ahová való.

A Mátra Biker SC az elsők között jelentkezett az Aktív Magyarország Tavaszi Nagytakarítás a zöldben felhíváshoz.

A kezdeményezéshez Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője is csatlakozott. Úgy fogalmazott: mindig van aktualitása az ilyen munkának, ami egy tükröt tart elénk, melyben saját magunkat láthatjuk, és azt, ahogyan a környezetünkkel bánunk. Hozzátette: ebben a tükörben azt is lehet látni, hogy mindenkinek van saját felelőssége, nem lehet másra mutogatni, ha szemetes a környezetünk. Az eldobott szemétnek mindig van története és mindig van következménye, és mindig rólunk beszél – mondta Horváth László.

2021. április 12.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás