Szűkebb környezetünk 24 temploma újulhat meg a Magyar Templom-felújítási Program keretében, melyhez az összesen mintegy 25,8 milliárd forintos forrást a központi költségvetésből biztosítja a Kormány. Templomonként legfeljebb 15 millió forintra lehetett pályázni, saját forrás biztosítása nélkül. A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságáról a napokban érkeztek, érkeznek a támogatói szándékról szóló levelek a pályázó Egri Főegyházmegyéhez.

A nyertesek között van a Mátraballai Római Katolikus Templom is, melynek kapcsán az ott szolgálatot ellátó Dombi Ferenc atya nyilatkozott nekünk. Megtudtuk a napokban kapta kézhez a támogatásról szóló dokumentumot, melyet nagy örömmel fogadott. A pályázati összegből a megrepedt szentély vasalása és – a tornyot kivéve – külső felújítás valósulhat meg. A templom belső tere szintén megérett a felújításra, ennek későbbi megvalósítása is szerepel terveik között. A beruházás megkezdéséhez szükséges tervezői munka már zajlik, a nyár folyamán indulhat el a kivitelezés.

Dombi Ferenc a pályázat kapcsán megköszönte Horváth László, a térség országgyűlési képviselője munkáját, majd hozzátette: nagyon szeretné, ha a parádi templom palateteje és belseje is megújulhatna, és a bodonyi – műemlék résszel is rendelkező – templom is szívügye. Recsken a Karitász által használt épületre is ráférne a korszerűsítés, ezt információi szerint a Magyar Falu Programból próbálja megoldani az önkormányzat.

Mónosbél is a pályázat nyertese

Dombi Ferenc atya jelenleg Parádsasváron, Parádon, Parádóhután, Bodonyban, Recsken, Mátraderecskén és Mátraballán, valamit a Parádfürdői Állami Kórházban és idősotthonokban tart miséket.

Az egyházi épített örökség védelmét szolgáló fejlesztésekre kiírt pályázatban templom, kápolna felújítása, bővítése és építése volt támogatható, beleértve minden olyan egyházi épületet, amely kizárólag vallási szertartások lebonyolítására szolgál.

A kommunista diktatúra évtizedei alatt az egyházi épületek rendkívül leromlottak, majd a sok esetben turisztikai szempontból is jelentős templomok a későbbiekben sem kapták meg a szükséges támogatásokat. 2010 óta jelentős lépések történtek ezen a téren is, de tennivaló még van bőven – fogalmaz oldalán a pályázati felhívást közzétevő koordináló szervezet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Íme a nyertes templomok listája:

Abasár: Római Katolikus Templom külső és belső felújítása
Balaton: Római Katolikus Templom felújítása
Bátor: Római Katolikus Templom felújítása
Szúcs: Római Katolikus Templom felújítása
Mónosbél: Római Katolikus Templom felújítása
Detk: Római Katolikus Templom felújítása
Domoszló: Római Katolikus Templom felújítása
Egercsehi: Római Katolikus Templom felújítása
Istenmezeje: Római Katolikus Templom felújítása
Gyöngyös: Nepomuki Szent János Kápolna felújítása
Gyöngyös: A Gyöngyösi Kis Zsinagóga felújítása
Gyöngyösoroszi: Katolikus Templom külső homlokzatának felújítása
Gyöngyöspata: Gyöngyöspatai Római katolikus Kisboldogasszony Templom toronytornác felújítása
Gyöngyössolymos: Gyöngyössolymosi Római Katolikus Templom felújítása
Gyöngyöstarján: Gyöngyöstarjáni Római Katolikus Templom felújítása
Mátraballa: Mátraballai Római Katolikus Templom felújítása
Mátraderecske: Mátraderecskei Római Katolikus Templom felújítása
Pálosvörösmart: Pálosvörösmarti Római Katolikus Templom külső felújítása
Bükkszék: Római Katolikus Templom felújítása
Szajla: Római Katolikus Templom felújítása
Vécs: Római Katolikus Templom felújítása
Nagyvisnyó: Nagyvisnyói Református Templom külső felújítása, 1. ütem
Recsk: Recski Református templom harang elhelyezése az átépített toronyban
Verpelét: A Verpeléti Római Katolikus Templom tetőfelújítása

2021. 04. 27.
Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt fotó: Gyetvai Péter