A Tarna völgyének peremén fekvő települést az utóbbi időben többször is elöntötte a víz, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék hatalmas károkat okozott az ingatlanokban, az emberek értékeiben. Legutóbb 2020 júniusában esett le egy hónapnyi mennyiségű eső pár óra alatt, elárasztva a község utcáit, tereit, házakat és pincéket.

A sokak életét megkeserítő probléma legfőbb oka a bükkszéki víztározók elhanyagolt állapota, melyekhez 30-40 éve nem nyúltak hozzá, így védelmi funkciójukat nem képesek betölteni. Sági Ferenc polgármester kezdeményezésére most nekiálltak az önkormányzat tulajdonában lévő Császár-völgyi víztározó kitakarításának.

Munkagépek kotorják az egy hektárnyi gazzal benőtt, feliszapolódott területet. A művelethez szükséges forrást a Belügyminisztérium biztosítja a településnek – tudtuk meg a polgármestertől, aki hozzátette: jelenleg a közel fél méteres iszapréteget és a túlnőtt, gazos, a vízfolyást akadályozó növényzetet távolítják el, majd pedig rendbe teszik a kivezető részt és a falu átereszeit, vízelvezető árkait is. Az egész védmű helyrehozatala óriási feladat, melyet a lakosság biztonsága érdekében muszáj volt elkezdenünk, mert tavaly is itt bukott át a víz és öntött el minket. Tulajdonképpen nem értjük, miért a község feladata egy záporvíz-tározó fenntartása és működtetése, ez valamiért így alakult az évek során. Mi azt érezzük, ez túl nagy teher egy ilyen kis településnek, véleményünk szerint a vízügyi hatóságok hatáskörébe tartozna a fenntartása, korszerűsítése – mondja Sági Ferenc.

Rossz emlék a 2020 júniusi vihar okozta árvízhelyzet

A tározó tönkrement zsiliprendszerét is helyre kell állítani, hogy ezzel lehessen szabályozni a vízmélységet és az áteresztés keresztmetszetét. Viharok esetén ez tározó tartja majd vissza a lezúduló vizet, mely a Császár-patakba folyik le, ahol találkozik, a másik, jelenleg magánkézben lévő tározóból kivezető a Széki-patakkal. Utóbbi víztározót szeretné megvásárolni az önkormányzat, egyelőre úgy néz ki, hogy meg tudunk egyezni a tulajdonossal. Ebben most túl magas a vízszint, nincs a megfelelő szintig leeresztve, így szintén működésképtelen.

A teljes megoldáshoz a település belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása is szükséges, erre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által biztosított 680 millió forintos forrást vesszük igénybe. Sirokban is ebből a keretből korszerűsítik a vízelvezető-hálózatot. A megvalósítás során folyamatosan egyeztetünk Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével.

Egyeztetés Horváth László országgyűlési képviselővel. Fotó: Gyetvai Péter

Nemrég beszámoltunk a Bükkszéken zajló egyéb fejlesztésekről is: a Magyar Falu Programból település falubuszt és orvosi műszereket kapott, s a Kormány támogatásával útfelújítások is kezdődnek.

2021. 05. 05.

Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Sági Ferenc