Több mint 450 millió forintból újult meg a parádi általános iskola. Az intézménybe 250 gyermek jár, közülük sokan jeleskednek valamilyen művészeti ágban, így amikor azt kérdeztük, minek örülnek a legjobban, a válaszok közt a táncterem végzett az első helyen.

A Hatvani Tankerületi Központ közel 430 millió forint támogatást kapott a Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felújítására, Magyarország Kormánya pedig további 25 millió forintot biztosított a beruházáshoz. A munkálatok tavaly júniusban indultak, akkor – a koronavírus-járvány miatti intézkedések értelmében – digitális oktatás zajlott, így a szakemberek az iskola teljes egészét birtokba vehették.

A csütörtöki projektzárón elhangzott: az oktatás zökkenőmentesen folyt a munkálatok alatt is, a türelemért és együttműködésért köszönet illeti a tanulókat, a pedagógusokat és a szülőket is.

A fejlesztés során tantermek újultak meg, de kicserélték a víz- és villanyvezetékeket, amik még a ’60-as években álltak szolgálatba, így igencsak időszerű volt már a felújításuk. Új radiátorokat és a világítótesteket is felszereltek, kicserélték a nyílászárókat, napelemet helyeztek el, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert és szigetelték a külső homlokzatot is.

A suliba jelenleg közel 250 tanuló jár, köztük igen sok tehetséges fiatal bontogatja ott a szárnyait, akik már nagyon várták, hogy birtokba vehessék az új helyiségeket, többek közt a tornateremet.

A projektzáró ünnepségen Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott: Parád elkötelezett az iskolájával szemben, amely az elmúlt egy évtizedben megerősödött, s amelynek népszerűsége és a hitelessége is töretlen, sőt, egyre erősebb. A pályázati forrásból és Magyarország Kormányának támogatásával megvalósuló beruházásnak köszönhetően a diákok immár korszerű, otthonos környezetben tanulhatnak és bontakoztathatják ki a bennük rejlő tehetséget. Szólt arról is, a parádi iskolafejlesztés nem csak önmagában áll, nem önmagáért való. Sorra újulnak meg térségünk iskolái – tette hozzá, majd úgy fogalmazott, minden a gyermekekről szól, nélkülük nincs jövő, nélkülük nem lehet tervezni.

Horváth László országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott

„Fontos, hogy a fiatalok kötődjenek a településükhöz és a közösségükhöz, ezt pedig az is nagyban segíti, ha gyermekeink azon a településen járhatnak iskolába, ahol élnek” – mondta Horváth László.

Parád polgármestere, Mudriczki József a munkálatokat végző szakemberek és az intézményben tanuló, dolgozók példás együttműködését méltatta, majd köszönetet mondott Horváth László országgyűlési képviselőnek a projekt elkötelezett támogatásáért. A polgármester hozzátette: minden, a településen megvalósuló fejlesztés öröm, de az iskola különösen fontos számukra. A parádiak büszkék a náluk tanuló diákokra, akik megannyi versenyen öregbítik Parád hírnevét.

Csortos György, a parádi iskola szülői munkaközösségének vezetője (balra), Mudriczki József, Parád polgármestere (középen) és Horváth Márta, a Hatvani Tankerületi Központ igazgatója

2021. május 21.

Korepta Lilla