A településen 2021. július 17-én, szombaton, 17.00 órakor immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a különös hangulatú szentmisét, melyet ebben az évben Dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrál a Mária Parkban.

Az érsek atya kiszolgáltatja a híveknek a legméltóságosabb oltári szentséget és Szent II. János Pál Pápa vérereklyéjével megáldja a családokat.

A szertartáson koncelebrál a Magyar Pálos Rend tagjai Puskás Antal tartományfőnök atya, Borsos János, – József atya – emeritus tartományfőnök aki pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából a napokban hálaadó gyémántmisét mondott Pálosvörösmarton, Bátor Botond perjel, valamint Iváncsy Balázs helyi plébános atya. Kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén az eseményt a pálosvörösmarti templomban tartják.

A hagyományos szabadtéri szentmisét rendre nagy érdeklődés övezi, 300-400 fő is rendszeresen megjelenik a szertartásokon. A pálos szentmise gondolatisága mellett a környezet is magával ragadó, a nyugalmat sugárzó Mária Park – a Mária út részeként – pálos zarándokhely, pihenési, feltöltődési lehetőségekkel.

Az ide érkező családok sokszor a hely adottságait kihasználva a füvön ülve hallgatják  a szentmisét. A szemet gyönyörködtető és lelket nyugtató park megálmodója és megalkotója Dobróka László pálos konfráter és családja volt. A helyiek és az ide látogatók között is egyre népszerűbb parkban több műalkotás is megcsodálható: Remete Szent Pál domborműve, Boldog Özséb szobra és egy életnagyságú szoborcsoport, mely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent István felajánlja a Szent Koronát Szűz Máriának.

Nyolc évvel ezelőtt Dr. Katona István püspök atya áldotta meg ezt a helyet, ahol évszázadokon át éltek és imádkoztak a nemzetért a pálos testvérek. Minden tevékenységük áldás volt, szellemiségük máig hat a településen. Köszönettel tartozunk nekik azért, hogy vállalják szent hivatásukat, gondolataikkal segítik az Istenhívő embereket, hirdetik a Jézus Krisztusi szeretetet, a megbékélés és a megbocsájtás szükségességét – fogalmazott Dobróka László.

2021. 07. 08.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás