A gímszarvas párzási időszaka a Mátrában jellemzően szeptember 15. és október 5. közé tehető. Ezt az időszakot főbőgésnek nevezik, melyet előbőgési időszak előz meg és utóbőgési időszak követ. Ez azt jelenti, hogy már augusztus legvégén is megszólalhat egy-egy bika és késő ősszel is hallhatunk még szarvasbőgést. Irány a természet, ám mielőtt élőben is belehallgatnátok az erdő fülsimogató hangjaiba, mesélünk Nektek a szarvasbőgésről!

Pontosan mi az a szarvasbőgés?

A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki az erdei „hárem” ura. A szarvasbőgéssel egyidejűleg a vadászidény is elkezdődik. A gímszarvas bika jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát. Így a bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról.

A bőgés tehát már egyfajta versengés a bikák között. A szeptemberi szarvasbőgés semmivel nem hasonlítható össze, éppen ezért érdemes ebben az időszakban még inkább elcsendesedni, hosszabban megpihenni egy-egy kevésbé látogatott erdőterületen, vagy részt venni egy kimondottan erre az eseményre szervezett programon, hiszen hatalmas élményekkel gazdagodhatunk. A dámszarvas párzási időszakát barcogásnak hívják, amely a bőgéshez hasonlatos, de össze nem téveszthető. Időben a gímszarvas bőgése után hallhatjuk az erdőben. A gímszarvas éjszaka él aktív életet, így a bőgés is jellemzően ekkor történik. A főbőgés időszakában azonban sokszor napközben is lehet hallani a példányok hangját. A szarvasok násza a Mátra teljes területére jellemző, természetesen nagyobb aktivitás az elzártabb, kevésbé látogatott területrészeken észlelhető.

A gímszarvasok a bőgés ideje alatt sokkal izgatottabbak, jóval aktívabbak, a csökkent veszélyérzetük miatt pedig gyakrabban kiszaladhatnak az utakra. A bikák aktivitása késő délutántól kora délelőttig a legélénkebb, a hűvösebb idő pedig növeli a bőgés intenzitását. Jellemzően először az ország déli és nyugati részein kezdődik a szarvasbőgés, tehát Baranya, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, majd észak, északkelet felé haladva a Börzsöny, a Mátra és a Bükk következik, majd a Zemplénben zárul ez az időszak. Fokozott figyelemre hívják fel az autósok figyelmét, különösen az erdős, ligetes szakaszokon. A szarvasok tetemes mérete miatt egy esetleges balesetben a járművezető és az utasok is szenvedhetnek akár súlyosabb sérüléseket, a jármű pedig akár totálkárossá törhet. Bekövetkezett ütközés után kérjünk segítséget a 112-es számon és ne nyúljunk az állathoz, mert az még rúghat, haraphat, az agancsával súlyos sérülést okozhat. Szürkülettől érdemes mérsékelni a sebességet, ezzel csökkenthetjük a féktávolságot, ha pedig vadat látunk, mindenképpen lassítsunk! – hívja fel a figyelmet országos tájékoztatójában az Agrárminisztérium.

Lassan szeptember közepe, ekkor pedig nem csak színesedő lombok és szarvasbőgés napjai, de vadászati idénykezdet is beköszönt. Emiatt pedig az ország erdeinek jelentős részében részleges erdőlátogatási tilalmat vezetnek be. A korlátozások és bizonyos területek lezárása nem kifejezetten a szarvasbőgés miatt kerül napirendre, hanem a fokozott vadászati tevékenység okán. Az őszi időszakra meghirdetett erdőlátogatási tilalmak a kirándulók, természetjáró épségéért vannak, hiszen számos területen szeptemberben a szokásosnál sűrűbben zajlik vadászat. Az aktuális lezárásokról, a térségünk erdeit és kirándulóhelyeit ebből a szempontból érintő korlátozásokról indulás előtt mindig célszerű a területet kezelő erdészet vagy vadásztársaság hivatalos honlapján, illetve további, közösségi média felületein tájékozódni.

Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi erdészetének vezetője korábban így nyilatkozott a Kékes Online-nak: A szarvas nász más állatfajokra történő hatása nem ismert. Ugyanakkor kijelenthető, hogy az erdőjárókra semmilyen veszélyt nem jelent ez az időszak. A normál körülményekhez képest ugyanis csak annyi változás áll fenn ezen néhány hét alatt, hogy a bikák aktívabbak, máskor rejtett életük nyitottabbá válik, hiszen figyelmetlenebbek is. Erdőterület a Mátrában általában nem kerül lezárásra a szarvasbőgés idején. Kezdődik azonban az őszi vadászati időszak, így azt kérjük viszont az erdőjáróktól, hogy lehetőség szerint 9.00 és 15.00 óra közé illesszék az erdei tartózkodásukat, így nem ütközhet a természetjárás és a vadászati tevékenység időpontja.”

2021. szeptember 11.

Demecs Norbi

Fotók: istock, flickr, pinterest