Szőlőszenteléssel, szürkemarha-bemutatóval, hagyományőrző programokkal készül és vár minden érdeklődőt Feldebrő önkormányzata, valamint az Együtt Feldebrőért Egyesület szeptember 25-én, az idei Szüreti Napra. A hétvégi program több szempontból lesz különleges és izgalmas – tudtuk meg Nagy Cili könyvtáros-művelődésszervezőtől.

A programok közt szerepel a lóboard is. Mit rejt ez az elnevezés?

Ha valaki nem pusztán szereti a lovakat, de az extrém sportok szerelmese is, akkor ez az új kihívás neki való. Ez a lovaglás és a snowboard ötvözete, amikor egy lóvontatású gördeszkán kell egyensúlyozni. Már csak ezért is érdemes szombaton ellátogatni hozzánk, hisz ki lehet próbálni ezt a nem mindennapi izgalmat. Természetesen ezen túl sok más színvonalas programmal is készültünk.

Mi minden szerepel még a kínálatban?

Délelőttre kulturális programokkal készülünk, délután pedig az állatoké lesz a főszerep. A szüreti nap helyszíne a sportpálya. 9 órakor kezdünk, amikor településünk polgármestere, Jakab Ernő megnyitja a rendezvényt. Ezt követően néptáncosaink és kórusunk tagjai lépnek színpadra. A zenés-táncos programok egészen 13 óráig tartanak, az utolsó fellépő Vámosi László igazgató lesz, aki tárogatóval és citerával szórakoztatja kedves vendégeinket, majd őt követi a Feldebrői Aranyalma Csoport előadása. Külön kiemelném az óvodásaink műsorát, akik 11.30-tól az újonnan elkészült néptáncos szoknyáikban tündökölnek majd kis műsorukkal. A délután további programeleme a szürkemarha-show, a már említett lóboard, lovas- és fogathajtó bemutató. Az estet a szüreti bál zárja, melyen élőzenés műsorra táncolhatnak, ünnepelhetnek a megjelentek. Lezárult a madárijesztő-készítő versenyünk, számos izgalmas alkotás érkezett hozzánk. A színes bábukra a Feldebrő Könyvtára Facebook-oldalán lehet szavazni, az így értékelt pályaművek eredményét a szüreti napon tesszük közzé.

Szüreti nap lévén a szőlő és a bor sem maradhat ki!

Így van, 13 órakor Kovács Tamás plébánosunk megszenteli a szőlőt, ezt követi majd a hagyományos szüreti felvonulás. A szüreti nap ideje alatt paravánokon mutatjuk be a terület jellegzetes szőlőfajtáit, egész nap lehet mustot és különféle helyi, ízletes borokat kóstolni.

Milyen programokkal készülnek a gyermekeknek?

Főleg a hagyományos, régi, népi korok hangulatát idéző játékokkal. Lesz óriáskifestő, de készítünk kukoricaszárból csőszkunyhót, és megismerhetik a kukoricamorzsolás izgalmát is.

 

2021. szeptember 23.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött