Megújult a 2408-as Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötő út több mint 6,1 kilométeres szakasza. Az átadási rendezvényen Sivák László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves megyei fejlesztési és felújítási osztályvezetője elmondta: a beruházás 100 százalékban hazai költségvetési forrásból, bruttó 600 millió forintból valósult meg. A felújítási munkák során 6500 tonna aszfaltot terítettek szét az érintett szakaszon, megépültek az új forgalomtechnikai elemek, s 1,3 km hosszan új szalagkorlátot helyeztek ki. A szakemberek elvégezték a vízelvezető-rendszer tisztítását, valamint 2,6 km hosszan új szegélyköveket raktak le. A fejlesztés négy építési ütemben történt meg.

Sivák László megköszönte Horváth László, a térség országgyűlési képviselője közbenjárását a munkálatokhoz szükséges forrás megszerzéséhez.

Horváth László országgyűlési képviselő: “Minden útfelújításnak egyformán örülünk!”

Az eseményen elhangzott: az útfelújításokat a rendelkezésre álló pályázati lehetőségek függvényében folytatni tervezik a Mátrában. A 24-es úton jelenleg is zajlanak a felújítások, itt az első 1,8 km-es részt a hónap végén, november elején adják át. A következő ütem a Mátrafüredtől Mátraházáig tartó 8 km-es szakasz lesz majd, a befejező rész pedig Mátrafüredtől Gyöngyösig tart majd, itt már folyamatban van az építési engedélyek beszerzése.

Horváth László hangsúlyozta: a Mátrába látogatók száma az elmúlt években megduplázódott, a korszerű utak pedig hozzájárulnak a Mátra vonzerejének megtartásához és növeléséhez. Ennek jegyében készült el a Mátra Aktív Ökoturisztikai Régió Fejlesztési Program is, mely már túl van a társadalmi egyeztetésen, s mely alapját adja annak a kormányelőterjesztésnek, ami a Mátra fejlesztési céljait határozza meg rövid-, közép-, és hosszú távon, természetesen hozzárendelve a szükséges eszközöket is. A Mátra turisztikai fejlesztéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő infrastruktúra, az úthálózat, a biztonságos áramellátás, az ivó- és szennyvízrendszerek kiépítése és működtetése is.

Biztonságosabbá vált a közlekedés a népszerű útvonal felújított szakaszán

Jelenleg is számos útfelújítás zajlik a térségben, többek között a Magyar Falu Program jóvoltából, mely évek óta a hazai költségvetésből biztosítja az ezekhez szükséges egyre növekvő forrásokat. A Gyöngyöstől Mátraházáig tartó 15 km-es szakasz felújítása folyamatban van, a forrás rendelkezésre áll, a galyatetői elágazótól Parádsasvárig már évekkel ezelőtt megépült a Mátrán átvezető út másik fele, s zajlik a Gyöngyöspata felé vezető 2406-os út felújítása is. Gyöngyösön nemcsak a 24-es út átkelési szakaszát és a Mátraházáig tartó részt korszerűsítik, hanem a közeljövőben megindul a Nyugati-, majd azt követően az Északi elkerülő út megépítése is – mondta az útátadáson Horváth László.

2021. 10. 18.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Kékes Online