Érsek Zsoltot a legtöbben Hatvan város egykori polgármestereként ismerik, azt azonban kevesen tudják róla, hogy 2008 óta Mátrafüreden él családjával. Négy ciklus során, 16 évig volt országgyűlési képviselő az MSZP színeiben, 8 éven keresztül megyei közgyűlési képviselő, és 8 éven keresztül Hatvan polgármestere. Horn Gyula személyes invitálására lépett be egykor az MSZP-be, őt és Kiss Pétert tartja közéleti példaképének. Horn Gyula mellett Gyurcsány Ferencet tekinti valódi államférfinek, vele a mai napig rendszeresen tartja a kapcsolatot. Érsek Zsolt véleménye évtizedek óta fajsúlyos a Heves megyei baloldalon: nemrég csalódottságának adott hangot közösségi oldalán, ennek apropóján kerestük meg.

Véget ért az előválasztás, helyben nem volt valódi verseny, hiszen csak egy ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltre lehetett szavazni. Mi erről a véleménye?

Nagy reményekkel tekintettem az ellenzéki előválasztásra, mert nekem is meggyőződésem volt, hogy a NER-t csak így lehet legyőzni. A szervezés viszont számomra óriási csalódás volt, mert nem az ellenzéki választók, hanem a pártelitek szája íze szerint alakították a végeredményt. Szomorú példa erre a gyöngyösi választókerület, ami Gyöngyös révén egy hagyományosan baloldali központtal rendelkezik, ennek ellenére baloldali jelölt esélyt sem kapott, hogy érdemben megmérettesse magát.

Nem volt teljesen egyedi ez a helyzet, hiszen az ország néhány más választókerületében is előfordult, hogy mindössze egyetlen jelölt neve szerepelt az előválasztási listán.

Országos szinten volt más csalódás is. Egy magát baloldalinak valló párt, az MSZP nem Dobrev Klára mögé állt, tette ezt kicsinyes személyes érdekek miatt. Én Dobrev Klárát tudása és tapasztalata, elhivatottsága okán annak a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek tartottam, aki valóban képes lett volna legyőzni Orbán Viktort és rendszerét. Itt is igazolva látom, amit 2019-ben mondtam, miszerint elveit feladva politizál az MSZP vezetése. Ekkor léptem ki a pártból: én maradtam baloldali, de az MSZP ekkorra már nem is hasonlított Horn Gyula pártjára.

Ön szerint lett volna győzelemre esélyes baloldali jelölt az előválasztáson helyben?

Tizenhárom éve a gyöngyösi választókerületben élek, családommal Mátrafüreden lakunk. Ismerem és követem a helyi közéletet, el tudtam volna képzelni valódi esélyesként baloldali országgyűlési képviselőjelöltet a megmérettetésen. Nem kell messzire menni példákért, Gyöngyösön mindenki ismeri Dr. Szén Gabriellát, a DK képviselőjét. Költői a kérdés, kinek lett volna nagyobb esélye a legnagyobb településen, amely sok ezer szavazattal akár a választókerületi eredményt is eldöntheti: egy alig ismert, nem gyöngyösi, jobbikos jelöltnek vagy a DK szervezettségével a háta mögött Dr. Szén Gabriellának?

Dudás Róbertet, az egyedüliként befutó jelöltet személyesen is ismerheti, hiszen a megyei közgyűlésnek egyszerre voltak tagjai. Mi a véleménye, képes lesz begyűjteni a baloldali szavazatokat?

Dudás Róbert régóta a Jobbik politikusa, Vona Gábor kampányainak kulcsszereplője volt a háttérben. A baloldali érzelmű választóknak nehéz lesz olyan szélsőjobboldali körből érkező politikust támogatniuk, akik éveken keresztül támadták a baloldali értékeket, teli torokból Gyurcsányoztak, gárdamellényben vonultak, megfélemlítettek, de antiszemita megnyilvánulásaik sorát is felidézhetnénk. Erre nehéz lesz rábeszélni a baloldali választókat Gyöngyösön. Az már csak hab a tortán, hogy emlékezhetünk korábbi gyöngyösi választások során micsoda kulcskérdéssé vált, hogy ki gyöngyösi és ki nem az, mely jelölt hány percre, milyen távolságra lakik a várostól. Nos, Dudás Róbert legalább háromnegyed órányi autóútra él Gyöngyöstől, így ezeket a jobboldali jelöltekre korábban ráolvasott érveket is a kukába lehet dobni.

Ön szerint van valóban jelentősége, hol lakik egy képviselő?

Nekem nem a földrajzi távolság a problémám. Az én problémán súlyosabb: a jobbikos politika múltját ismerve nem látom esélyét sem azok képviseletének, akik kiszolgáltatottak, akik szolidaritást igényelnek. Ki fog hitelesen és elkötelezetten az idősek, vagy épp a romák élethelyzetén javítani, ki fogja a hagyományos baloldali értékeket képviselni? Korábban, ameddig tartott az ellenzéki előválasztás nem szólaltam meg, nem szerettem volna kerékkötője lenni az összefogásnak. Azonban sok barátommal, számos gyöngyösi ismerősömmel szomorúan kellett megállapítanunk, hogy egy Magda Sándor, vagy Szabó Gyula nevével fémjelzett baloldali városban nehéz lesz ezt a kialkudott kényszerhelyzetet elfogadni.

 

2021. november 13.

Kékes Online