Közel két hónapja keresik Vodkát, a február elején Kékestetőről eltűnt fajtiszta huskyt. Az állat eltűnésének híre azonnal bejárta a közösségi médiát, s azóta már nem csak a Mátrában, de szinte az egész országban keresik Vodkát, bízva a mihamarabbi megkerülésében – egyelőre azonban sajnos sikertelenül. Vodka gazdája, Okrutay Zsolt szerint kutyáját fogságban tartják.

A sajnálatos eset közel két hónapja, február 9-én történt a Mátrában, Kékestető térségében. Zsolt a feleségével, valamint két husky kutyájával, Toniccal és Vodkával kirándult. A kutyákon volt nyomkövetővel felszerelt nyakörv, a túra közben azonban az egyik nyomkövető elromlott, így az önfeledt játék és kergetőzés során az erdőbe szaladó kutyák közül csak Tonicot sikerült megtalálniuk a GPS jeladónak köszönhetően, Vodkának sajnos nyoma veszett. Zsolt azóta sem érti, hogyan történhetett az eset, hiszen az ötéves Vodkával rengeteget kirándult, korábban még a Tátrát is megjárták együtt, s a husky eddig minden alkalommal visszatért hozzá póráz nélkül is.

Zsolt szerint Vodkát ellopták és fogságban tartják, hiszen meggyőződése, hogy kutyája rögtön visszament volna hozzá, ha tud.

„A történéstől számított hetekben minden egyes nap visszamentünk és szinte az egész Mátrát átfésültük. Bevetettünk nyomkereső kutyát és hőkamerás drónt is. Más elpusztult kutyákat, széttépett muflont és vaddisznókat, de még egy kútba esett őz maradványait is megtaláltuk, Vodkát viszont még csak nem is látta senki. Éppen ezért egyértelműen arra gyanakszunk, hogy valaki felkapta és elvitte magával. Sokan kerestek meg minket, akiknek ugyanígy lopták el a kutyájukat Gyöngyös környékéről és egy másik megyében adtak túl rajta pénzért. Többnyire szaporítás vagy állatviadal miatt tüntetik el az állatokat, és olyanról is hallottam, hogy ezután külföldre kerültek– nyilatkozta pár napja Zsolt a médiában.

Vodka gazdája hálás azért a rengeteg aggódásért és figyelemért, amit az állat eltűnése óta eltelt két hónapban kapott. Komoly összefogás alakult, melyben részt vesznek magánszemélyek, civil szervezetek, kutyás, macskás-és lovas csoportok egyaránt. Február 9-e óta számos észlelés és bejelentés érkezett mind a Mátra környékéről, mind távolabbi vidékekről, azonban egyik esetben sem Vodka volt a befogott, megtalált kutyus. Többen látni vélték a huskyt a Mátrában, többek között Gyöngyösoroszi – Károlytáró térségéből is érkezett hasonló jelentés.

Vodka családja, Zsolt és felesége, valamint közeli hozzátartozói, rokonai, barátai és az ismeretlen segítők is arra kérik a túrázókat, kirándulókat, ha bárkinek van információja az állatról, azonnal hívják a 06 70 940 6481-es telefonszámot. Az eltűnt huskyval kapcsolatos további információk elérhetőek az interneten is ide kattintva. Az is elképzelhető, hogy Vodka már nem a Mátrában, hanem a környező térségben, a Karancs-Medves vidékén, a Bükkben, az Alföldön, a Cserhátban vagy a Gödöllői-dombságban kóborolhat.
Zsolt nyomravezetői díjat is kitűzött, jelenleg 500.000 Forintot fizetne annak, aki pontos információt tud adni arról, hogy hol van Vodka és mi történhetett vele.

2022. április 5.
Kékes Online, Demecs Norbi
Fotók és információk forrása: Okrutay Zsolt, Vodka és Tonic Huskyk Facebook oldal