Dr. Rózsa Júlia kislányként arról álmodott, hogy felnőttként Afrikában gyógyít állatokat, s bár gyermekkori vágya nem teljesült, az orvoslás a hivatása lett. Öt esztendővel ezelőtt érkezett a gyöngyösi Bugát Pál Kórház sebészeti osztályára, ahol lendületes személyiségével hamar belopta magát a munkatársai szívébe. 2022-ben, az intézmény Semmelweis-napi ünnepségén ő vehette át az év ifjú orvosa elismerést.

„Édesapám is gyógyít, gyermekorvosként dolgozik, így tulajdonképpen nem volt meglepetés, hogy én is az orvosi pályát választom. Szegeden tanultam, és őszinte leszek, sokáig törtem a fejem azon, milyen szakirány felé induljak. Hatodéven részben a véletlennek volt köszönhető, hogy hazajöttem Gyöngyösre, máshol szerettem volna tölteni a gyakorlatot. Csakhogy abban a pillanatban, amikor beléptem a Bugát Pál Kórház sebészeti osztályának ajtaján, azt éreztem, hogy megérkeztem. Azonnal magába szippantott a légkör és tudtam, hogy nem menni, hanem maradni akarok” – mondja Júlia. Hozzáteszi, második családra és igaz barátokra is lelt az osztályon. „Végtelenül hálás vagyok azért, hogy itt az első perctől kezdve bíznak és hisznek bennem, s hogy a soha nem múló kíváncsiságommal és a kérdéseimmel mindig kereshetem a kollégákat. A hatalmas szakmai tudásuk lenyűgöz, van köztük olyan, aki több mint négy évtizedes tapasztalattal bír. Öröm és megtiszteltetés tőlük tanulni, az ő iránymutatásuk mentén dolgozni a betegekért!”

A fiatal doktornő azt mondja, munkatársaival a legnehezebb helyzetekben is egymás támaszai, tudatosan figyelnek a másik rezdüléseire. „Emlékszem, amikor anyák napján kellett megmondanom egy édesanyának, hogy elhunyt a lánya. Amikor minden igyekezetünk ellenére rossz hírt kell közölnünk a hozzátartozókkal, a lelkünk egy része bizony nekünk, orvosoknak is darabokra hullik. Ezeket a darabkákat pedig sokszor csak segítséggel lehet újra összeragasztani, és már az is sokat számít, ha kiönthetjük egymásnak a szívünket. Jómagam azt vallom, hogy egy orvosnak – a tudása mellett – az egyik legfőbb motorja a lelki egyensúlya. Én tudatosan törekszem erre, és még a legborúsabb élethelyzetben is az ehhez vezető utat keresem.”

Júlia hozzáteszi, nemcsak a kollégákból, hanem a sportból és a természetből is merít erőt. „Imádom a vizet, az erdőt, és szerencsére egyikért sem kell túl messzire menni! A Mátra egy csoda, ahol rengeteg időt töltünk a családommal. Az egyik testvéremmel például rendszeresen túrázunk Gyöngyösről Kékestetőre, szinte már csukott szemmel is tudjuk az útvonalat. Egy jó kirándulás teljesen kiüríti az agyam, felfrissít és hatalmas energiákkal tölt fel. Ahogyan a sport is, amit leginkább akkor hívok segítségül, amikor jólesne egy kis csend. Ilyenkor jógázom vagy felhúzom a futócipőm és meg sem állok Mátrafüredig! A lendületet pedig nemcsak a sportban, a munkám során is szeretem. Szerencsés vagyok, mert egy kiváló csapattal dolgozhatom a betegekért, s egy-egy jó szó vagy épp az év ifjú orvosa elismerés pedig remek visszaigazolás, hogy jó úton haladok!”

 

2022. július 23.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás