Hazánk legmagasabb pontján, Kékestető ékkövénél járunk. A piros, fehér, zöld színekkel mázolt kő minden év augusztus 20-a előtt ráncfelvarráson, pontosabban színfrissítésen esik át. Így történt ez most is!

Évek óta már, hogy nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a előtt pár héttel Terjék Ferenc festékes vödrökkel a kezében indul el Magyarország legmagasabb hegyére. A Gyöngyösön élő édesapa célpontja pedig nem más, mint a csúcskő, mellyel turisták ezrei készítenek közös fotót. Ferenc egy korábbi interjúnkban így fogalmazott:

Az elmúlt évtizedek, no és persze az ide érkező turisták, bizony nyomot hagytak a kövön. Lovasi András barátommal évekkel ezelőtt arról diskuráltunk, nem engedhetjük, hogy méltatlan állapotban, fakó színekben várja a csúcskő a látogatókat. A beszélgetést hamar tettek követték, ő adta a festéket, én pedig vállaltam, hogy kijavítom rajta a hibákat. Régóta kötődöm ehhez a vidékhez, így az első festés után megfogadtam, hogy minden évben, augusztus 20-a előtt lefestem a követ. Így van ez azóta is. Sosem érdekelt egy feladat kapcsán, hogy ez egyébként kinek lenne a dolga. Én inkább megcsinálom.

Idén is megcsinálta, íme az előtte utána fotók:

 

Ferenc egyébként nem csupán a kőfestéssel tesz e vidékért. Közel 10 éve szolgál a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány mentésvezetőjeként, melyet nem munkának, hanem hivatásnak tekint. Kollégáival minden évszakban bevetésre készek, a Mátra egész területén segítenek, ha baj van. Versenyeket, teljesítménytúrákat biztosítanak, de mentettek már kirándulás közben eltévedt, sérült turistát is – mondja. Hozzáteszi, csapattársaival minden erejükkel azon munkálkodnak, hogy a Mátrába érkező vendégek biztonságban érezzék magukat, s jó élményekkel térjenek haza. No és egy jó képpel, melyen a nemzeti színű csúcskő tündököl.

A Terjék Ferenccel készült korábbi interjúnk itt olvasható.

 

2022. július 28.

Szöveg és fotó: Korepta Lilla