Beköszöntött az igazi ősz. Októberhez közeledve egyre többször érzékelhetjük, hogy ködös, esős időjárás jellemzi a napokat, melyhez sok esetben hűvös szél is társul. Az igazi természetjárók azonban tudják, hogy az erdők ilyenkor rejtik a legszebb kincseket, s érdemes a kedvezőtlenebbnek tűnő időjárás esetén is útra kelni.

Alábbi összeállításunkban azoknak szeretnénk ösztönző és hasznos tippeket adni, akik ősszel is szívesen útra kelnének, de nem tudják, milyen szempontokat érdemes figyelem előtt tartani! Mutatjuk!

Öltözzünk az időjárásnak megfelelően!

Bár elsősorban az áprilist jellemzik szeszélyesnek és bolondosnak, hasonló időjárás érvényes az őszi hónapokban is. A hűvös reggeleket olykor igazán kellemes, meleg délután követ, mely réteges öltözködésre sarkall. Nem csupán a hosszú nadrágra, a vastagabb zoknira és a réteges felső öltözetre (aláöltözet, pulóver, vékonyabb dzseki, esetleg mellény) kell ilyenkor ügyelnünk, de arra is – hasonlóan, mint a téli hónapokban – hogy már vékonyabb ruhadarabokkal védjük azokat a testrészeinket, amelyek a legtöbb hőt adnak le/vesznek fel, s a leginkább érzékenyek lehetnek a külső hatásokra. Ilyen a fejünk több pontja, a nyakunk, a kezeink és a lábfejünk, tehát egy vékony sapka/kendő, kesztyű és melegebb zokni ilyenkor már célszerű, ha szerepel a repertoárban. Továbbá érdemes a szél és az eső ellen is védekezni, mindig legyen nálunk esőkabát vagy széldzseki, az ilyenkor már gyakrabban előforduló esőzések esetén történő esetleges következmények esetére pedig váltófelszerelés, legalább felsőruházat tekintetében.


Vigyünk magunkkal meleg, forró folyadékot!

Testünk hőháztartásának szinten tartása elődleges szempont túrázás közben, nem csak ősszel és télen, de ezekben a hűvösebb időszakokban kiemelten. Természetesen a túrázás közben végzett folyamatos mozgás sokat segít ebben, ám megállók, pihenők közben is lényeges, hogy ne hűljön le a testünk, hiszen a hideg szövetek jóval kevésbé ellenállóbbak mind a fizikai megterhelés, mind az immunrendszer védelmének tekintetében. Ennek kiváló ellenszere egy forró teával vagy kávéval megtöltött termosz, melynek tartalmát az említett esetekben, tehát a túra során tartott rövidebb-hosszabb pihenők során bátran fogyasszuk. Fontos megemlíteni, hogy sok tévhittel ellentétben az alkohol fogyasztása nem megfelelő az említett célra, hiszen annak ellenére ugyan, hogy bizonyos ideig úgy érezhetjük, kellemes felfűt a szeszes ital, sokkal több kárt okozhat jelen esetben, azaz sportolás közben, mint azt gondolnánk. Ellenben ügyeljünk arra is, hogy ne melegedjünk túl, s ne izzadjunk le, hiszen az sem a legmegfelelőbb állapot a szervezet számára.

Tervezzünk felelősen!

Az ősz előrehaladtával arányosan rövidülnek a nappalok, hamarabb sötétedik és később világosodik, mely sokak számára szintén hátráltató tényezőként jelenik meg a túrázás tekintetében. S ha nem készülünk fel alaposan, akkor valóban az, ugyanis a sötétedés/a sötét nem veszélytelen tényező, főleg a kevésbé gyakorlott természetjárók számára. Túráink tervezése során mindig tartsuk szem előtt a naplemente és a szürkület időpontját, s úgy tervezzük barangolásainkat, hogy még az alkonyat kezdete előtt (tehát naplemente előtt körülbelül egy órával) kiérjünk az erdőből. A sötétedés eltévedéshez, pánikhelyzetekhez, balesetveszélyhez vezethet, mely senkinek nem áll érdekében, igyekezzünk hát elkerülni e helyzeteket azzal, hogy felelősen járjuk a természetet. Érdemes azért természetesen fejlámpával/elemlámpával és készülni, ha mégis hosszúra nyúlna a kirándulás. Fontos, hogy mindig legyen nálunk térkép, segélyhívásra alkalmas, feltöltött állapotú telefon, s ha nem vagyunk gyakorlott erdőjárók, mindenképpen hívjunk magunkkal olyan társat, aki jól tájékozódik, vagy csatlakozzunk szakember által vezetett csoportos túrákhoz.


Erősítsük az immunrendszerünket!

Ahogy ősziesebbre, hűvösre, csapadékosra fordul az idő, gyakori eset, hogy az immunrendszerünk legyengül, ezáltal betegek leszünk. Az évszakváltás okán gyakran jellemző ilyenkor az általános fáradtság, a szellemi és fizikai teljesítőképesség alulműködése és a stresszesebb állapot is, melyt természetesen könnyedén megelőzhetünk. Igyekezzünk az őszi-téli időszakokban minél több vitamin bevitelére, melyet természetesen a köznapi életben és túrázás közben is megtehetünk. Amellett, hogy emeljük a vitaminbevitelt gyümölcsök és zöldségek formájában, bátran alkalmazzunk gyógyteákat és gyógynövényeket. Találunk ezek között általánosabb képviselőket és orvosi felügyelethez kötött példányokat is, ez utóbbiak esetében mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Ám többnyire jelentős korlátozások nélkül fogyaszthatunk citromfű, szurokfű, borsmenta, kasvirág és kakukkfű teákat vagy cseppeket, melyek azon túl, hogy számos vitaminanyagot hordoznak magukban, kiváló vírusölő és immunerősítő hatással is rendelkeznek, melyeket mindenképpen érdemes kiaknázni.

Ősszel is csodás az erdő

Ne feledjük végül, hogy a természet, a hegyek, az erdők, a kilátópontok, a rétek, az árterek (és még sorolhatnánk…) sok természetjáró szerint ősszel a legszebbek. Valóban igazuk lehet, hiszen rengeteg impulzus érheti ilyenkor mindazon vándorokat, akik megfogadva a fent említett tippeket, csodás pillanatokat élhetnek át. A hajnali pára igéző képe, a színes levelek változatossága, az avar illata, a ködös erdők misztériuma, a napfényben aranylóan csillogó lombok palettája, a széltől kitisztított légkör tágas érzete és még ezernyi szépség, amelyet csak akkor tapasztalhatunk meg, ha útnak indulunk. Kívánunk hát kellemes felkészülést, szép és balesetmentes túrákat, felejthetetlen élményeket!

2022. szeptember 30.

Demecs Norbi