Az ország teteje, a Mátra nemcsak természeti látnivalókban bővelkedik, hanem számos kilátónak is otthont ad, hiszen megfelelő magasságból még jobban szemügyre vehetjük ezt a káprázatos vidéket, az őszi színekben pompázó erdőket. Tiszta időben több kilátóból akár az Alföldtől a Tátráig is elláthatunk.

Az Aktív Magyarország most megmutatja, szerintük melyik a Mátra öt legklasszabb kilátója!
Nézzetek körül ti is az ország tetejéről, garantáljuk, hogy páratlan látványban lesz részetek!

TV-TORONY KILÁTÓ

Az „ország teteje” fölé még 180 méterrel magasodik a TV-torony. Alsóbb szintjén egy fedett és egy nyitott kilátóterasz található, ahonnan körpanoráma tárul elénk, tiszta időben még a Tátra vonulatait is megpillanthatjuk észak felé. Ez a táj minden évszakban más szépségét mutatja.

Ha pedig a TV-torony felkeresését egy túrával tennénk emlékezetessé, akkor ezt az útvonalat ajánlja az Aktív Magyarország:

GALYA-KILÁTÓ

Galyatető egyik csúcsán, Péter hegyesén áll a felújított, több építészeti díjat nyert kilátó, ahonnan nemcsak a változatos panorámát csodálhatjuk meg, de aludhatunk is ott. A kilátóban hangulatos, széltől és esőtől védett bivakszállások találhatók, amelyek az épület felső három emeletén biztosítanak éjszakai menedéket vadregényes környezetben. A kilátás pazar, tiszta időben a Magas-Tátráig is ellátni.

GORTVA-JÓJÁRT-KILÁTÓ

A Mátra egyik legújabb kilátója a Nyikom csúcsán található. A 22 méteres, kőkilátó tetején éjjel színváltó, világító keresztet láthatunk. A torony ingyenes menedékhelyként szolgál éjszakára. Összesen 5 szint közül választhatunk, melyből több emeleten is találunk kanapét, heverőt. A torony jól felszerelt, minden megtalálható, ami az éjszakázáshoz szükséges.

SÁSTÓ-KILÁTÓ

Az 53 méter magas kilátó eredetileg fúrótoronynak készült, kis átalakítás után 1973-ban került Sástóra. Ne sajnáljuk a fáradtságot a feljutásra, mert fentről gyönyörű kilátás tárul elénk. A kilátó teraszain madárfelismerést segítő rajzok, tapintható faragott madarak, feliratos tájképek és távcső könnyíti a látnivalók beazonosítását.

A kilátót is érintő túrát itt találod:

KOZMÁRY-KILÁTÓ

A Mátra egyik jelképe, a Kozmáry-kilátó 1900-ban épült. Nevét Kozmáry Jánosról kapta, akinek irányítása alatt nagyot fejlődött Mátrafüred. A kilátópont egyszerűen, könnyen megközelíthető, tetejéről álomszép panoráma tárul elénk Gyöngyös és a Mátra gerincének irányába.

 

2022. november 18.

Forrás: aktivmagyarorszag.hu

Kiemelt fotó: Kékes Online