Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Mátrai Erőmű visontai telephelyén tájékozódott Magyarország második legnagyobb áramtermelő kapacitásának állapotáról, korszerűsítésének lehetőségeiről. A gazdasági fejlődéssel növekvő energiaigények megkövetelik a további működtetést megalapozó zöld beruházások megvalósítását. Az eseményen részt vett Horváth László országgyűlési képviselő is. 

A MVM Csoportba tartozó Mátrai Erőmű a napi fogyasztás lekövetésére legalkalmasabb egységként szolgálja a magyarországi hálózat kiegyensúlyozott működtetését. Tavaly a villamosenergia-termelés több mint tizedét biztosítva járult hozzá a külső kitettségek mérsékléséhez, amelyben a szükséges megújulást követően tartósan jelentős szerepe lehet. A még mindig több száz évre elegendő lignitvagyon hasznosítására létesített erőmű fenntarthatóvá tétele ezres nagyságrendben járulhat hozzá a térségi munkahelyek megőrzéséhez is.

Az elmúlt hónapokban mindeddig példátlan módon a létesítmény két blokkján is sikeres generátorcserét hajtottak végre az erőmű szakemberei. A visontai telephely a keleti országrészben megépíteni tervezett kombinált ciklusú gáztubinás erőművek egyikének otthona lehet. Az eredményes átmenetben jó példával elől járva a Mátrai Erőmű hosszabb távon is tovább működtethető Magyarország energiaszuverenitásának megteremtése érdekében.

Horváth László közösségi oldalán úgy fogalmazott:

A baloldal bezáratta volna, mi fejlesztjük,
mert csak így csökkenthető a háztartások és az ipar energiakitettségének csökkentése!

Megőrizzük a munkahelyeket, gázturbinás blokkot hozunk létre, további zöld beruházásokat valósítunk meg!

Nekünk a magyarok biztonsága az első!

2023. 04. 26.
Fotó: Czímer Tamás