Míg Gyöngyös baloldali vezetése nehezen birkózik meg az emberek életét érintő alapvető, mindennapi problémákkal, s a helyi ügyek helyett inkább a kormányzat kritizálásával van elfoglalva, addig a környező települések folyamatosan fejlődnek, ígéretes alternatívát nyújtva a gyöngyösi légkört megelégelő családoknak.

Nézzünk a legnépszerűbb települések közül néhányat!

Domoszló

A Gyöngyöstől mintegy 20 km-re fekvő község kiemelkedően jó infrastruktúrával rendelkezik. Élelmiszerbolt, posta, háziorvos, fogorvos, védőnő, iskola, óvoda áll az ide költözők rendelkezésére, ráadásul a falusi CSOK is igénybe vehető.

A fejlesztések nagy része a kormány által hazai forrásból indított Magyar Falu Programból valósult meg: ilyen a bölcsőde, és az óvoda is. Utóbbi a játszóudvarral és a tornaszobával együtt újult meg, s az ovi-sport program keretein belül egy többfunkciós műfüves pályát is kapott. Az intézményben folyamatosan nő a gyermeklétszám, ami az ide költöző családoknak is köszönhető. Az iskola nagyobb épületének energetikai korszerűsítése már befejeződött, jelenleg folyamatban van a kisebb iskolarész felújítása is.

Az ügyintézés helyben, a megújult hivatalban egyszerű és gyors, nyoma sincs a gyöngyösi bürokráciának. Pályázati forrásból szebb és kényelmesebb lett az orvosi rendelő, s a fogorvos is hamarosan új helyre költözik.

Néhány éve megvalósult a Domoszló-Markaz közötti főút teljes felújítása, valamint új aszfaltburkolatot kapott a Domoszló-Kisnána közötti főút is. Belterületen is újabb és újabb utak, járdák kapnak új burkolatot. Korszerű alapszolgáltatási központ is épült, itt működik az idősek nappali ellátása és házi segítségnyújtása, a családsegítő és egy 300 adagos főzőkonyha is. Innen szállítják a finom és egészséges ételeket az óvodásoknak, az iskolásoknak, és a szociális étkeztetésben résztvevőknek.

Domoszló közbiztonságára a polgárőr egyesület elkötelezett tagjai vigyáznak.

Az itt élők számos sportolási lehetőség közül választhatnak: a településnek saját futballcsapata van, de ebben az évben elindul egy sportpark létesítése is, ahol egy műfüves pálya, egy kültéri fitnesz park, és egy játszótér kap helyet. A sportklubon belül asztalitenisz és atlétika, a Dobó István Lövészklubban sportlövészet várja az érdeklődőket. Ezen kívül az iskolában társastánc és ride show dance, a Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző egyesületen kereteiben pedig néptánc csoport működik.

A település az országfásítási programnak köszönhetően egyre zöldebb.

Az itt lakók nagy része az MVM Mátra Energia Zrt-nél, a visontai, a gyöngyösi, a hatvani és a jászárokszállási ipari parkokban lévő gyárakban dolgozik. A céges buszjáratok rendszeresek, a munkahelyek viszonylag rövid utazást követően elérhetők.

A helyközi buszjáratok sűrűn közlekednek, így az itt élők egyszerűen, gyorsan eljuthatnak Egerbe, Gyöngyösre és Budapestre is.

Gyöngyöstarján

Gyöngyöstarjánt is egyre többen választják a gyermekeket nevelő családok,a dinamikusan fejlődő, csendes és biztonságos település egy igazi ékszerdoboz a Mátra lábánál!

A Gyöngyöstől mindössze 8 km-re található községben nemrégiben felújított iskola, óvoda, családi bölcsőde, művelődési ház, játszóterek található, emellett jó minőségű utak, tiszta rendezett közterületek, jó közbiztonság jellemzi a települést. A kormány döntésének köszönhetően az országosan is ismert, vérszilvafákkal szegélyezett bekötőút is új burkolatot kapott, a munkába járást a településről induló buszjáratok könnyítik meg.

Gyöngyöstarján pincéiben kiváló minőségű borok és színvonalas rendezvények várják az ide látogató gasztroturistákat, a helyiek pedig igazi közösséget alkotnak, akik lelkesen szépítik környezetüket.

Abasár

A Gyöngyöstől mindössze 5 kilométerre, keletre fekvő, csodálatos panorámával rendelkező falu a Sár-hegy lábánál terül el, és vezetése arról is konkrét adatokkal rendelkezik, hogy az oda költöző új lakók miért pont Abasárt választják otthonuknak.

Két évvel ezelőtti online felmérésük részeként a válaszadók sorrendet állíthattak fel a település értékeiről, melyből egyértelműen kiderült, hogy a természeti értékek közelsége, valamint a kiváló közbiztonság azon fontos szempontok közé tartoztak, melyek a választásnál döntő befolyással bírtak.

Nem kevésbé számított döntő szempontnak az sem, hogy a helyi bölcsőde, és óvoda rendkívül jó hírnek örvend a környéken, valamint az is erőssége a falunak, hogy a helyi általános iskola már a vezetője személyének köszönhetően nagy vonzerővel bír a gyerekes családok körében. Az alsó tagozatban speciális, gyerekközpontú oktatás van, folyamatosan nő a gyereklétszám, a tanári gárda jól felkészült. Abasár vezetése kiemelt fontosságot tulajdonít a gyermekintézményeknek, így azokra kiemelt figyelmet is fordít.

Földrajzi elhelyezkedéséből kifolyólag az Abasárról a Gyöngyös keleti felén elterülő ipari parkba utazó dolgozóknak nem kell reggeli fennakadásokra számítani a városban működő forgalmi lámpáknál, valamint a hármas fő útról érkezve hamar irányt tudnak váltani a karácsondi út irányába is, így ideális alternatíva lehet azoknak, akik a városi munkalehetőséget a falu nyugalmával és vonzerejével szeretnék kombinálni.

Markaz

Ha van festői települése a Mátra alján sorakozó falvaknak, a felsorolás élén bizonyosan Markaz lesz az egyik dobogós helyezett. A település megközelíthetősége, természeti adottságai, rendezett közterületei és nyugalmat árasztó, családias hangulata időseket, fiatalokat, gyerekes családokat egyaránt vonzanak, így nem csoda, ha sok gyöngyösi kívül még Nyíregyházáról is települtek már le náluk.

A bölcsődétől az iskoláig jól működő oktatási intézmények várják a gyerekeket, az orvosi rendelő helyben van, és a Mátrai Erőmű, valamint a hozzá kapcsolódó számtalan ipari létesítmény dolgozói szinte percek alatt a munkahelyükre érnek a falu bármely pontjáról. Ha a dolgos hétköznapok után valakinek pihenni támadna kedve, horgászhat a népszerű tóban, napozhat a vízparton, vagy nekivághat a Mátra csúcsait meghódítani.

2023. 05. 30.
Kékes Online, Burián Orsolya, Gyetvai Péter
Fotó: Kékes Online