A Mátrai Erőmű pénzügyi egyensúlya helyreállt 2018 végére azt követően, hogy a tulajdonosváltás után kinevezett menedzsment az erőmű teljes működését újraszervezte. Több tényező együttes hatására a társaságnak lehetősége nyílik 11,2 milliárd forintos osztalék kifizetésére is, amelynek célja a tulajdonos adósság-konszolidációja, megteremtve ezzel a menedzsment mozgásterét további fejlesztési célú tőkebevonásra.

Az Opus bejelentette a Budapesti Értéktőzsdén, hogy a közvetett tulajdonában lévő Mátrai Erőmű Zrt. (MEZrt.) az előző évi 9,1 milliárd forintos negatív eredményéhez képest 795 millió forint pozitív adózás előtti eredményt realizált. Az adózott eredmény -817 millió forint volt a visontai naperőmű eladása miatt kapott adókedvezmény visszafizetése eredményeképpen.

Arról, hogy mindez mit is jelent pontosan, átfogóbb képet kaphatunk Valaska Józsefnek, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnökének köszönhetően, aki a Magyar Nemzetnek elmondta:

Mivel a visontai, 16 megawatt kapacitású napelemparkot értékesítette a társaság, a létesítményért korábban kapott adókedvezményt vissza kellett fizetnie az államkasszába. Ezért a tavalyi átalakításokkal fenntartható üzleti pályára állított vállalat adózott eredményének sorában végül 817 millió forint veszteség szerepel.

A vállalat közleményében jelezte azt is, hogy a fenti eredmény, továbbá az év eleji kedvezőtlen tendenciák helyreállítása a 16 MW teljesítményű visontai naperőműi egység eladásával, a lecsökkentett termelés révén megtakarított CO2 kvóták terminálásával, illetve a bükkábrányi bánya térségében lévő rekultivált földterület eladásával lehetőséget teremtett 11,2 milliárd forintos osztalék szabad eredménytartalékból történő kifizetésére, amelyre a MEZrt. igazgatósága a MEZrt. 2019. év február hó 28. napján tartandó közgyűlésének előkészítése során tett javaslatot.

A közlemény említést tesz arról is, hogy a fenti osztalékkifizetés célja a tulajdonos adósság-konszolidációja, megteremtve a menedzsment mozgásterét további fejlesztési célú tőkebevonásra annak érdekében, hogy a MEZrt. 2018. év szeptember hó 19. napján tartott közgyűlése által elfogadott fejlesztési stratégia – azaz a megújuló energiatermelésen, rendszerszabályozáson, valamint energiatároláson alapuló beruházások – rendezett gazdasági környezetben valósulhassanak meg.

Forrás: portfolio.hu