Jövő év végén már eredeti pompájában csodálhatjuk meg a gyöngyösi Haller-Berényi-Orczy Palotát, amely az 1740-es években épült, s jócskán ráfér már a felújítás. A munkálatok ez év második felében megkezdődnek, s várhatóan egy évig tartanak. Eperjesi Lászlóval, a Gyöngyös Várostérség Fejlesztő Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a fejlesztésről.

Az ingatlan újjáépítése már nagyon régóta esedékes volt, hiszen ezt a csodálatos barokk épületet méltatlanul elhanyagolták. A kivitelezés a TOP-4.3.1-15 „A gyöngyösi észak-nyugati városrész rehabilitációja” projekt keretében újulhat meg. A Petőfi utca 32-34. szám alatt található épület helyreállítása a több elemből álló projekt részeként terveink szerint jövő év végére készül el. A rekonstrukció természetesen a műemlékvédelmi hatóság elvárásainak megfelelően fog történni. A kivitelezés során kő-, fa-, fém restaurátorok fogják a feltárások során előkerült értékes, eredeti tárgyakat, épületszerkezeteket felújítani. A korabeli nyílászárók eredeti vasalatokkal, a faragott terméskő kapuzat – ezek mind a műemlékvédelmi helyreállítás részeit képezik. Előkerült továbbá a helyi terméskő- tömbökkel burkolt malomárok, amelyet szintén megcsodálhat majd az idelátogató a helyreállított udvaron.

Az elkészült ingatlan kettős feladatot lát el: egyrészt lakóépületként, másrészt közösségi térként is funkcionál majd. A teljes projekt várható összköltsége 520 millió forint lesz.

A Haller-Berényi-Orczy Palotát eredetileg gróf Haller Sámuel táborszernagy építtette a hozzá tartozó kerttel és a Pecze-malommal együtt az 1740-es években egy építésszel és fiával, név szerint Guiseppe és Cristoforo Quadrival. A két itáliai mester a 18. század közepén telepedett le Gyöngyösön, ez idő alatt számos remekművet alkottak, nevükhöz fűződik többek között a gyöngyöspüspöki templom és a gyöngyösi Szent Bertalan-templom északi tornyának felépítése is.

2019. március 21.

Kékes Online, K. B.

Fotó: Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. Facebook oldala