Verpelét város fejlesztésében elért kimagasló eredményei, valamint a település várossá nyilvánítása érdekében végzett munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Farkas Sándor polgármester pénteken, a Belügyminisztériumban.

Az elismerést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozta Verpelét polgármesterének, aki 2006 óta, vagyis immár 13 éve vezeti a települést. Kérdésünkre elmondta, nagy megtiszteltetés számára ez a kitüntetés, mely mögött több mint egy évtized munkája áll. Kiemelte: köszönettel tartozik kollégáinak, akik segítik és támogatják fejlesztési terveit, valamint a településen élőknek azért, hogy bizalmat szavaztak neki a város vezetésére.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője Facebook oldalán gratulált a városvezetőnek, s úgy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy részese lehetett a Verpelét fejlődését szolgáló munkának.

Farkas Sándor elmondta, számtalan fejlesztés valósult meg a településen, az egyik legfontosabb és legemlékezetesebb pillanat azonban 2013-hoz köthető, amikor a verpelétiek régi álma vált valóra, s ünnepélyesen is várossá avatták a települést. A polgármester felidézte, 2008-ban és 2009-ben már pályáztak a városi rangra, de akkor nem jártak sikerrel. Mint mondta: Horváth László országgyűlési képviselő biztatására újabb pályázatot nyújtottak be, amely pozitív elbírálásban részesült, majd 2013. július 15-ei hatállyal városi címet kapott Verpelét, ezzel generációk munkája nyerte el méltó elismerését.

Farkas Sándortól megtudtuk, hogy a közeljövőben több nagyszabású beruházás várható Verpeléten. 185 millió forintból egy kétcsoportos bölcsődét alakítanak ki, ahol 24 kisgyermek ellátását tudják majd biztosítani. A művelődési házban egy 138 millió forintos energetikai fejlesztés várható, mely külső hőszigetelést, kazáncserét és a fűtőberendezés cseréjét foglalja magában. A vásártér 130 millió, a Főtér, vagyis a település központja több mint 400 millió forintból újul meg. Utóbbi fejlesztés során 190 millióból a helyi piacot korszerűsítik, közlekedésfejlesztésre 220 millió jut. Mindezeken kívül a Kált Verpeléttel összekötő kerékpárút 350 millió forintból épül meg a városban, de Sirok felé is új úton bringázhatunk majd. Nyertes pályázatuk van a hivatal felújítására is, a Magyar Falu Programnak köszönhetően pedig 3 millió forintot költhetnek orvosi eszközök beszerzésére, de egy falubusz és a település közterületeinek rendezésére alkalmas gép is szolgálatba állhat Verpeléten.

2019. augusztus 17.

Korepta Lilla

Fotó: Belügyminisztérium