Évek óta lezárva, kihasználatlanul áll Pétervásárán az egykori barokk pompában tündöklő Keglevich-kastély. Az 1760-ra elkészült épület közel két évszázadon át volt a névadó család tulajdonában, azonban a második világháború után mostoha korszak köszöntött az épületre. A végső cél, hogy a kastély eredeti szépségében, de önfenntartó létesítményként újuljon meg. Mindez pályázatok, vagy kiemelt program segítségével a nem is olyan távoli közeljövőben megvalósulhat. A kastély történetéről, kálváriájáról, és a jövőbeni tervekről Eged István polgármesterrel beszélgettünk.

Milyen múltra vezethető vissza a kastély története?

A kastély 1760-ra készült el, az építtető Keglevich Gábor volt, aki a településen hatalmas birtokokkal rendelkezett. A közel két évszázadon át tündöklő barokk épülethez később oldalszárnyakat is építettek, gyönyörű freskók díszítették belülről. A második világháború után elég mostoha lett a sorsa. A kastély gazdátlan lett, méltatlan állapotok uralkodtak benne, ugyanis a helyi lakosok terménytárolásra használták az épületet. Az 1950-es évek után az akkori Mezőgazdasági Szakközépiskola tulajdonába került, főleg kollégiumként funkcionált.

Mi történt az épülettel később?

2010 körül megszüntették a kollégiumot részben a csökkenő gyermeklétszám, részben a magas fenntartási költségek miatt. Azóta lezárva, kihasználatlanul áll.

Mi az önkormányzat terve a kastéllyal?

Régóta gondolkozunk a megoldáson, a cél, hogy visszaállítsuk eredeti állapotába az épületet. Ez persze pályázatok, kiemelt program segítségével valósulhat majd meg, hiszen hatalmas beruházásról van szó. Az kastély sok szempontból elavult, romlik az állaga, ezért a régi arculatot meghagyva, korszerűsíteni kell a létesítményt. De már látszik a fény az alagút végén. Évek óta zajlik a levélváltás köztem és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között, és nemrégiben értesítettek, megkapjuk az épület vagyonkezelési jogát. Ha minden igaz, a napokban írjuk alá a szerződést. Így jogosultak leszünk az állagmegóvás biztosítására, illetve a későbbi felújítási munkálatokról történő egyeztetésekre. A távlati cél természetesen a tulajdonjog megszerzése.

Ha sikerül a beruházásra szükséges anyagi forrást megszerezni, milyen újításokat terveznek?

A következő feladat az lesz, hogy átgondoljuk, milyen funkcióval bírjon az épület. Azon még ötletelni kell, hogy mi illene leginkább a Keglevich-kastély stílusához, hangulatához, de mindenképpen önfenntartóvá kívánjuk alakítani.

2019. szeptember 23.

Kékes Online, K. B.

Fotó: www.kastelyok.com

https://bagyinszki.eu/archives/10084