Csütörtöktől újra pöfög a Gyöngyös-Mátrafüred vasútvonalon Gyöngyi, a gőzös. A mostanra felújított gőzmozdony közel 70 éves és hamarosan újra szolgálatba áll. A nosztalgikus utazási lehetőségekről és további fejlesztésekről Vígh Ilonát, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetőjét kérdeztük.

Hány éves a most felújított Gyöngyi nevű gőzös?

Gyöngyi 1954-ben készült, Romániából származik, és 2006 óta közlekedik a Mátravasúton. Az ő felújítása tartott a leghosszabb ideig. A debreceni mozdonydoktornál pihenő öreg hölgy kazánrendszere, csőrendszere és futóműve is teljesen megújult, így érkezett tegnap haza Gyöngyösre, a vasútbarátok nagy örömére.

Milyen további fejlesztések, megújítások történtek az elmúlt időszakban a Mátravasút vonalán, eszközein?

A Gyöngyös-Lajosháza vonal pályájának és az üzemhez tartozó gördülő állománynak a felújítása még 2018-ban elkezdődött, összesen 635 millió Ft értékű kormányzati támogatásból. Elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése. A gördülőállomány felújítása összesen 13 db járművet érintett. Gyöngyin, a gőzmozdonyon túl 3 db MK 48-as dízelmozdonyt, 5 db BAX zárt kocsit, 3 db nyitott kocsit és 1 nosztalgia kocsit sikerült megszépíteni.

Felújított MK 48-as mozdony

Már lehet közlekedni a vasútvonalon a többi felújított járművel is?

Igen, minden jármű felújítása megtörtént, többükkel már találkozhattak a vendégek a 2019-es szezonban.

A felújításnál illetve korszerűsítésnél milyen szempontokat vettek figyelembe?

Mindegyik járműnél végre lett hajtva külső-belső festés, futómű és fékrendszer felújítás, illetve a biztonsági berendezést is felújították. Ezeken túl a kocsik belső utastere is megszépült.

Csütörtökön indul Gyöngyi. A gőzös az ismert menetrend szerint fog közlekedni?

Nem. A próbafutás után kiemelt programokon, például a 2020. június 20-ai Mátravasút napján találkozhat vele a nagyközönség. Emellett fontos megemlíteni, hogy különvonatként is előjegyezhető a gőzös.

2020. 02 19.

Szerző: Kékes Online, K. B.
Fotó: beküldött, Vígh Ilona, Juhász Gergő